News

Ce români primesc 3.000 de lei, bani de la stat. Programul începe pe 21 aprilie

Ce români primesc 3.000 de lei, bani de la stat. Programul începe pe 21 aprilie și va dura o săptămână, timp în care oamenii vor putea să-și caseze autovehiculele.
18.04.2023 | 19:45
Ce romani primesc 3000 de lei bani de la stat Programul incepe pe 21 aprilie
Ce români primesc 3.000 de lei, bani de la stat. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ce români primesc 3.000 de lei, bani de la stat. Programul Rabla Local începe pe 21 aprilie și va dura o săptămână, timp în care oamenii vor putea să-și caseze autovehiculele. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis că cererile de finanțare vor putea fi depuse în perioada 21 aprilie – 28 aprilie.

Ce români primesc 3.000 de lei, bani de la stat

Conform AFM, conturile create și utilizate pentru înscriere în cadrul acestor programe derulate rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate. Așadar, Rabla Local, programul de care e vorba, va începe săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Românii își vor putea duce la casat mașini mai vechi de 15 ani, fără nicio obligație de a cumpăra o altă mașină, iar pentru aceasta vor obține 3.000 de lei. Programul rabla local ar fi trebuit să înceapă în septembrie 2022, însă a fost amânat de două ori. După ce primăriile vor primi documentația ncesară în perioada 21 – 28 aprilie, ANM va transmite public termenul de înscriere pentru persoanele fizice.

Conform RTV, oamenii care nu își doresc să cumpere o mașină nouă ar trebui să ducă la casat orice mașină mai veche de 15 ani, cu o normă de poluare cel mult Euro 3, fără a fi obligatoriu ca mașina să fie funcțională. Totuși, aceasta trebuie să conțină motor, transmisie, tren, derulare, caroserie și șasiu. Banii vor intra în conturile oamenilor dacă, în următorii trei ani, aceștia nu vor cumpăra o mașină cu normă de poluare sub Euro 5.

ADVERTISEMENT

Din suma de 3.000 de lei, autoritățile locale vor fi obligate să acopere 20%, iar restul provine din foncuri guvernamentale. Bugetul total alocat în 2023 pentru Rabla Local este de 240 de milioane de lei, ceea ce ar trebui să acopere sumele necesare pentru casarea a 100.000 de autoturisme vechi.

Ministerul Mediului a decis în 2023 să facă acest program mai atractiv pentru primării, astfel că Primăria va contribui doar cu 20% din această sumă, iar restul de 80% va intra în grija Ministerului Mediului. Așadar, 2.400 de lei sunt oferiți de AFM, iar restul de 600 de lei de Primărie.

ADVERTISEMENT

Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, în perioada 21 aprilie – 28 aprilie 2023. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

După încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul: www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate”, a transmis Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

ADVERTISEMENT

”După încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul: www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate”, mai este precizat în comunicatul autorităților.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților