News

Încep înscrierile pentru programul Rabla Local. Ce sumă se oferă în schimbul unei mașini vechi

Încep înscrierile pentru programul Rabla Local, valabil pentru autoturismele mai vechi de 15 ani, pentru care statul oferă bani.
06.04.2023 | 23:59
Incep inscrierile pentru programul Rabla Local Ce suma se ofera in schimbul unei masini vechi
Încep înscrierile pentru programul Rabla Local. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Încep înscrierile pentru programul Rabla Local, în cadrul căruia statul va oferi o sumă decentă de bani pentru ”rablele” mai vechi de 15 ani. Conform unui comunicat al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), primăriile pot depune cereri pentru finanțare din 21 aprilie.

Încep înscrierile pentru programul Rabla Local

Conform AFM ”unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice în perioada 21 aprilie 2023, ora 10.00 – 28 aprilie 2023, ora 23.59”.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceluiași comunicat, ”conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul programului privind casarea autovehiculelor uzate”. De asemenea, AFM transmite că pe site-ul oficial al instituției va fi publicată lista oficială cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare.

”După încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul: www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate”, mai este precizat în comunicat.

ADVERTISEMENT

Prin programul Rabla Local românii își pot casa mașinile mai vechi de 15 ani, fără să fie obligați să cumpere una nouă. În schimb primesc suma de 3.000 de lei.

În 2022 acest program a fost amânat de mai multe ori, din diverse motive. Printre altele, AFM era nemulțumită de forma de atunci a programului și a gândit mai multe îmbunătățiri în regulament.

ADVERTISEMENT

”AMF intenţionează să simplifice procedurile de accesare a proiectelor finanţate din Fondul pentru mediu prin descentralizarea unor programe, cu ajutorul primăriilor care se vor implica direct în analiza şi implementarea proiectelor, aşa cum este cazul Programului de casare a autovehiculelor uzate.

În acest context, ghidul Programului privind casarea autovehiculelor uzate va suferi modificări, urmând ca sesiunea de lansare să aibă loc în prima parte a anului 2023. Perioada şi modalitatea de depunere a cererilor de finanţare, însoţite de documentaţia aferentă, se vor stabili prin dispoziţia preşedintelui AFM”, transmitea autunci Administrația Fondului pentru Mediu.

ADVERTISEMENT

Diferența dintre programul Rabla Local și Rabla Clasic e că românii pot să-și abandoneze hârburile mai vechi de 15 ani pentru o sumă de 3000 de lei, fără alte obligații. Așadar, oamenii nu sunt obligați să cumpere un alt autoturism, deci nu e nevoie să dispună de alți bani dacă vor să renunțe la rabla actuală.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”