Life

Ce să faci dacă ți-a intrat nisip în ochi. Soluțiile rapide care îți salvează vederea

Ce să faci în cazul în care ți-a intrat nisip în ochi. Soluțiile care pot salva vederea, dar și vacanța. Fă asta atunci când ești la plajă.
27.06.2023 | 10:45
Ce sa faci daca tia intrat nisip in ochi Solutiile rapide care iti salveaza vederea
Ce să faci dacă îți intră nisip în ochi. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cui nu i s-a întâmplat cel puțin odată să fie la plajă și să îi intre nisip în ochi? Uneori poate fi din cauza vântului, iar alteori ceilalți turiști nu sunt atenți când scutură prosoapele. Oricum ar fi, vederea poate fi afectată. Totuși, există și soluții.

Ce să faci dacă ți-a intrat nisip în ochi

Atunci când îți intră nisip în ochi, pe lângă senzația deranjantă de pe moment, pe termen lung vederea va fi afectată. În aceste condiții este necesar să acționezi pentru a-ți proteja sănătatea ochilor, dar există și soluții pe care poți să le pui în practică rapid.

ADVERTISEMENT

Înainte de toate, trebuie să-ți păstrezi calmul, mai ales dacă cineva și-a scuturat cearșaful și așa te-ai ales cu nisip în ochi. Panica și mișcările bruște pot afecta situația și pot provoca leziuni. Apoi, clătește ochiul cu apă curată.

Acest lucru va înlătura particulele de nisip și la calmarea senzației de disconfort. Totodată, poți folosi soluții oftalmologice speciale sau lacrimi artificiale. Ele lubrifiază ochiul și înlătură particulele de nisip.

ADVERTISEMENT

În plus, dacă senzația de nisip în ochi persistă chiar și după ce ai încercat soluțiile de mai sus, ori se inflamează și începi să nu mai vezi, mergi rapid la un medic oftalmolog care să te consulte și să-ți  prescrie un tratament adecvat.

Ce să nu faci dacă te confrunți cu această problemă

Dacă asta e ce trebuie să faci, află că există și contraindicații atunci când vine vorba de nisip în ochi. Anumite acțiuni pot agrava situația și leza ochiul. Evită să te freci la ochi, ca să nu zgârii corneea și să deteriorezi țesuturile delicate ale ochilor.

ADVERTISEMENT

Nu încerca să îndepărtezi nisipul din ochi cu unghia, degetele sau alte obiecte aspre, pentru a nu crea leziuni sau iritații. Pe de altă parte, atunci când îți clătești ochiul, ai grijă ca apa să fie curată și să nu aibă substanțe chimice.

Dacă ai nisip în ochi, nu aplica prea multă prea multă presiune asupra acestuia. Este important să fii delicat în tratarea situației. Cel mai important este să nu ignori simptomele care persistă și să ceri ajutor specializat.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, atunci când îți intră nisip în ochi există mai multe complicații care pot apărea. Printre acestea se numără iritația și inflamația, zgârieturi pe cornee, infecții, ulcerații pe cornee și traumatisme oculare, scrie WebMD.

ADVERTISEMENT