Life

Ce să pui în borșul de pește ca să iasă ca la carte. Secretul preoților de la Mănăstirea Putna

Ce să pui în borșul de pește ca să iasă ca la carte? Preoții de la Mănăstirea Putna au un secret când vine vorba de această rețetă.
26.04.2024 | 11:04
Ce sa pui in borsul de peste ca sa iasa ca la carte Secretul preotilor de la Manastirea Putna
Ce să pui în borșul de pește ca să iasă ca la carte. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Ce să pui în borșul de pește ca să iasă ca la carte? Se apropie Floriile, astfel că cei mai mulți români vor avea pe masa de duminică preparate din pește. Iar borșul ar putea fi de asemenea unul dintre ele.

Ce să pui în borșul de pește ca să iasă ca la carte

Ne mai despart doar câteva zile de Duminica Floriilor. În această zi de mare sărbătoare, cei care țin post se bucură de dezlegare la pește. Și există o mulțime de rețete care pot fi făcute.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai apreciate rămâne însă cea pentru borșul de pește. Deși pare un preparat simplu, însă, anumite ingrediente pot să facă diferența la final. Iar asta o dezvăluie chiar preoții de la Mănăstirea Putna.

Părinții Vasile și Eufrosin au prezentat rețeta pentru borșul de pește care se face la Mănăstirea Putna. Ce să pui în borșul de pește ca să iasă ca la carte? Există câteva secrete pe care orice gospodină trebuie să le cunoască.

ADVERTISEMENT

Cel mai important detaliu îl reprezintă peștele. În cadrul emisiunii “Rețete mănăstirești”, de la Trinitas TV, părintele Vasile a precizat că este foarte important să fie folosite și tacâmurile rămase.

„Pentru acest borș, este foarte important să folosim și tacâmurile rămase după filetarea peștelui, pentru că acestea vor da un plus de gust”, a spus părintele Vasile, care a dezvăluit și lista de ingrediente.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru a prepara un borș ca la carte, e nevoie să ai pe masă următoarele ingrediente:

  • 1 kg de crap
  • trei cepe
  • doi morcovi
  • trei roșii mari
  • țelină
  • păstârnac
  • 2-3 lămâi
  • ulei de măsline
  • o legătură de leuștean
  • sare și piper

Secretul preoților de la Mănăstirea Putna

Acum că ai aflat ce să pui în borșul de pește ca să iasă ca la carte, este bine să știi și ordinea. În primul rând peștele trebuie curățat și feliat, iar tacâmurile rămase vor fi puse într-o oală la fiert.

ADVERTISEMENT

Cât timp acestea fierb se pregătesc legumele. Morcovii, păstârnacul, țelina, dar și ceapa se toacă mărunt. Ele trebuie călite în ulei de măsline, iar deasupra se adaugă un praf de sare și totul se amestecă bine.

Uleiul de măsline poate să facă diferența și oferă o aromă aparte. Astfel, mai bine ne bazăm pe el în loc de uleiul de floarea soarelui. Când legumele s-au înmuiat, se adaugă apă deasupra astfel încât să fie acoperite în totalitate.

Se ia apoi o altă oală și se pune apă la fiert, iar apoi se adaugă roșiile. Dacă vrei ca borșul de pește să iasă ca la carte, părintele Vasile spune că roșiile se fierb un minut și jumătate, iar apoi se pun în apă rece.

În acest mod, coaja lor se va desprinde mult mai ușor. Peștele îl condimentăm cu sare și piper după ce l-am tăiat bucăți, iar în oala cu legume se adaugă apa în care au fiert tacâmurile de pește. Aceasta trebuie neapărat strecurată.

Se adaugă și bucățile de pește și totul se lasă la fiert. După ce au trecut zece minute se adaugă roșiile tocate, dar și zeama de lămâie după gust. Se mai pune sare și piper, după preferințe, dar și o lingură de ulei de măsline. De abia când preparatul e gata punem deasupra leușteanul tocat mărunt.

ADVERTISEMENT