Life

Trei rețete de post delicioase și savuroase. Care sunt secretele măicuțelor din Mănăstirile din Sibiu

Trei preparate pentru post gustoase și sățioase. Ce trucuri cunosc măicuțele din mai multe Mănăstiri din regiunea Sibiului.
05.12.2023 | 14:50
Trei retete de post delicioase si savuroase Care sunt secretele maicutelor din Manastirile din Sibiu
Trei preparate pentru post gustoase și sățioase. Ce trucuri cunosc măicuțele din mai multe Mănăstiri din regiunea Sibiului. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Trei rețete de post delicioase și savuroase. Care sunt secretele măicuțelor din Mănăstirile din Sibiu care fac cele mai bune mâncăruri pentru că sunt gătite în oale de dimensiuni mari și de aceea au un gust extraordinar.

Trei preparate pentru post gustoase și sățioase. Ce trucuri cunosc măicuțele din mai multe Mănăstiri din regiunea Sibiului

Trei preparate pentru post gustoase și sățioase. Ce trucuri cunosc măicuțele din mai multe Mănăstiri din regiunea Sibiului. Descoperă în rândurile de mai jos câteva feluri de mâncare care conțin numai produse simple.

ADVERTISEMENT

Sunt ingrediente pe care le are toată lumea în gospodărie și care se găsesc în toate piețele și supermarketurile românești. Mai mult, sunt preparate culinare delicioase care pot fi savurate și în alte perioade din an.

Ciorbă de orez cu verdețuri ca în Schitul Rășinari

Ciorba de orez cu verdețuri ca în Schitul Rășinari are foarte puține ingrediente și care se găsesc în toate gospodăriile. Printre acestea se numără verdețurile (urzici, lobodă, spanac, ștevie, năsturei), borșul de tărâțe, 2 cepe mari, 2 morcovi, 1 țelină, 1 păstârnac, 1 ardei gras și 1 rădăcină de pătrunjel.

ADVERTISEMENT

Legumele se spală, se toacă mărunt și se pun la fiert într-o oală împreună cu un litru de apă și două linguri de ulei de floarea soarelui. Separat se lasă la fiert orezul și când este gata se strecoară. Se adaugă peste zarzavat și se mai adaugă un litru de apă.

Se adaugă un praf de sare și verdețurile care au fost spălate bine. Urzicile, loboda și ștevia se rup în bucăți mai mici și se lasă pe foc până când compoziția din oală dă în clocot. Aproape de final se pune și o jumătate de litru de borș de tărâțe.

ADVERTISEMENT

Înainte de a se stinge focul se pune și o mână de măcriș. Imediat ce s-a stins focul de la aragaz se mai pot  pune ulei, leuștean, pătrunjel și mărar. Toate aceste verdețuri trebuie să fie tocate. Ciorba de orez cu verdețuri se servește caldă.

Supă de fasole de post, pregătită ca în Mănăstirea Nocrich

Supa de fasole, pregătită ca în Mănăstirea Nocrich, are în compoziția sa: o jumătate de kilogram de fasole uscată, 4 morcovi potriviți, 2 cepe tăiate feliuțe, 1 legătură de frunze de țelină, 1 ceașcă și jumătate de suc de roșii, 1 ceașcă și jumătate de ulei de măsline, sare și piper, după gust.

ADVERTISEMENT

Preparatul culinar se face destul de ușor și rapid. E foarte important ca boabele de fasole să se lase la înmuiat peste noapte, iar a doua zi se dau în clocot pentru 5 minute. Se varsă apa și se adaugă alt lichid curat.

Apa trebuie să acopere fasolea, dar și celelalte legume care se pun în oală încă de la început. Acestea sunt morcovii tăiați rondele, țelina tăiată mărunt și ceapa. Ulterior, se adaugă sucul de roșii, uleiul de măsline, sarea și piperul. Se fierbe totul până când ingredientele sunt fierte suficient.

Crap la cuptor. Cum se face în Mănăstirea Pelișor

Crapul la cuptor este un preparat culinar ideal în zilele cu dezlegare la pește. Măicuțele din Mănăstirea Pelișor folosesc pentru această rețetă un crap de 2-3 kg, 5 morcovi, 2 cepe mari, 3 ardei verzi, 3 ardei roșii, 2-3 linguri de ulei de măsline, 1 legătură de pătrunjel, oregano, sare, piper și 1-2 ardei iuți.

Peștele se curăță prima oară de solzi și apoi se eviscerează. Legumele se curăță, se spală și se taie rondele. Într-o tavă se pune puțin ulei și se întinde pe toată suprafața. Se pun pe fundul ei morcovii tăiați, apoi crapul tăiat medalioane.

Ulterior, se adaugă ardeiul gras și ceapa. Se condimentează cu sare, piper, oregano și ardei iute și apoi se adaugă o cană de apă. Tava se pune la cuptorul preîncălzit preț de 40-45 de minute și când este gata se presară deasupra frunzele de pătrunjel tocat mărunt.

ADVERTISEMENT