News

Ce salariu încasează un elev de liceu pentru șase ore pe zi lucrate. Banii nu sunt deloc puţini

Elevii se înghesuie să-şi găsească job-uri pe perioada vacanţei de vară, iar banii câştigaţi lunar îi fac independenţi faţă de părinţi.
18.06.2023 | 10:07
Ce salariu incaseaza un elev de liceu pentru sase ore pe zi lucrate Banii nu sunt deloc putini
Mulţi elevi preferă să lucreze pe prioada vacanţei de vară
ADVERTISEMENT

Cererile de muncă ale minorilor sunt în creștere pe timpul verii, iar acest lucru este dovedit de activitatea febrilă a angajatorilor în această perioadă a anului. Iată unde, cum şi câţi bani poate câştiga un elev în vacanţă.

2.000 de lei plus bacşiş este salariul lunar al unui ajutor de ospătar

În zilele noastre, adolescenții au posibilitatea de a câștiga nu numai economisind banii pentru prânz, dar există pentru ei multe posturi vacante cu angajare și plată legale.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, interesul ridicat al angajatorilor față de lucrătorii adolescenți a fost confirmat și el, de experții în domeniul ocupării forței de muncă.

“Ideea lor este destul de simplă și am auzit-o foarte des în ultimul timp. Vreau să îmi iau un telefon. Nu vreau să le cer părinților. Lucrez toată vara și la final mi-am luat ultimul model de telefon.

ADVERTISEMENT

La noi se pot angaja pe trei posturi, ca ajutor de ospătar, ajutor de bucătar și fetele hostess. Un elev care vine și lucrează șase ore pe zi, cinci zile pe săptămână, câștigă în medie între 1.700 – 2.000 de lei plus partea de tips”, spune Ionuţ Păun, director la un lanţ de restaurante, pentru stirileprotv.ro.

Vara este cea mai populară perioadă pentru angajarea adolescenților. Mulți elevi își caută un loc de muncă cu jumătate de normă în perioada vacanței.

ADVERTISEMENT

Este şi cazul lui Paul Acsinte, un tânăr ajutor de ospătar care visează la acest job încă din toamna anului trecut. “Eu am ideea asta din toamnă, pentru că un coleg de al meu s-a angajat de anul trecut. Era mai mare, avea deja 16 ani și am vrut și eu.

Am vrut să mă angajez ca să văd cum funcționează o companie, să învăț valoarea banilor și să fac ceva cu vara mea. O să pun de-o parte o mare parte din bani, dar o să și cheltui din ei, pe diverse. Mă descurc cu banii mei și părinții nu mai trebuie să-mi dea”, spune Paul.

ADVERTISEMENT

Conform anunţurilor de pe platformele de recrutare, un elev care se angajează ca lucrător comercial poate câștiga între 500 și 650 de euro pe lună, cu posibilitatea de a lucra în ture de șase ore pe zi. Tot până în 650 de euro câștigă și un barman sau ospătar. În ceea ce priveşte livratorii, aceştia au salariul cuprins între 400 și 900 de euro, în funcție de orele prestate.

În România, adolescenții pot lucra, cu acordul părinților, începând de la vârsta de 15 ani, însă majoritatea angajatorilor preferă ca ei să aibă 16 ani împliniți.

ADVERTISEMENT