News

Elevii de 16 ani se pot angaja legal, cu jumătate de normă. Ce mai prevede un amendament al PSD

Elevii de 16 ani se pot angaja legal, cu jumătate de normă. Ce mai prevede un amendament al PSD, care vrea să încurajeze tinerii să se ducă la muncă.
21.04.2023 | 17:56
Elevii de 16 ani se pot angaja legal cu jumatate de norma Ce mai prevede un amendament al PSD
Elevii de 16 ani se pot angaja legal. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Elevii de 16 ani se pot angaja legal, cu jumătate de normă. Ce mai prevede un amendament al PSD, care vrea să încurajeze tinerii să se ducă la muncă. Practic, cei ce vor fi angajați trebuie să știe că munca lor va echivala cu instruirea practică.

Elevii de 16 ani se pot angaja legal, cu jumătate de normă

Așadar, potrivit amendamentului PSD adoptat de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, elevii de 16 ani vor avea mai multe beneficii dacă se vor angaja, iar același lucru se va întâmpla și cu angajatorii. Un alt amendament, de data aceasta a PNL, redefinește învăţământul preuniversitar tehnologic în sistem dual.

ADVERTISEMENT

Concret, potrivit proiectului legilor educației, acesta va fi considerat ”o formă de organizare a învăţământului liceal şi postliceal tehnologic în unităţi de învăţământ de stat şi/sau particulare pentru învăţământul liceal, în şcoli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii terţiare nonuniversitare care funcţionează în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, învăţământ care se desfăşoară pe bază de contract”.

Conform Observatornews.ro, angajatorii care asigură pregătirea practică a elevilor le pot acorda acestora o bursă și pot finanța alte cheltuieli pentru formarea elevilor. Totodată, într-un amendament al PSD se prevede ca ”unităţile administrativ teritoriale pot sprijini învăţământul liceal tehnologic dual prin finanţarea unor cheltuieli de natura investiţiilor, cheltuieli materiale, burse şi stimulente pentru elevi şi personalul din învăţământ implicat, cheltuieli privind mobilităţile şi cheltuieli pentru formarea profesională”.

ADVERTISEMENT

Totodată, potrivit unui alt amendament al PSD, va exista posibilitatea încheierii unui contract de parteneriat dintre unul sau mai mulți operatori economici și structuri asociative sau unități de învățământ. Acest contract ar trebui să acopere cel puțin perioada celor 3/4 ani de studiu.

Ce zice, însă, legislația europeană despre angajarea minorilor? Conform europa.eu, angajarea tinerilor cu vârsta sub 15 ani e interzisă. ”Această limită de vârstă ar putea fi mai ridicată în țările din UE în care învățământul obligatoriu de zi continuă și după vârsta de 15 ani. Totuși, puteți angaja copii care au mai puțin de 15 ani în activități culturale, artistice, sportive sau publicitare, cu autorizare prealabilă din partea autorității competente”, indică oficialii UE.

ADVERTISEMENT

Totuși, tinerii între 14-15 ani pot fi angajați în cazul unui program de formare teoretică și practică, iar cei de 13-14 ani pot desfășura activități ușoare. Important de știut, atunci când vine vorba de angajat tineri, companiile trebuie să respecte mai multe reguli, impuse la nivel european, în caz contrar riscând amenzi foarte mari.

Printre aceste reguli se numără interzicerea activităților care depășesc capacitatea fizică sau psihologică a tinerilor, care implică expunerea la produse nocive, cum ar fi substanțele chimice periculoase sau radiațiile, care implică riscuri ridicate de producere de accidente pe care tinerii nu le pot identifica sau evita pentru că nu sunt destul de atenți la siguranță sau pentru că le lipsește experiența sau pregătirea. De asemenea, sunt interzise activități care pun în pericol sănătatea prin expunerea la niveluri extreme de frig, căldură, zgomot sau vibrații, sau care implică procese riscante (explozii, substanțe otrăvitoare, curent de înaltă tensiune etc.).

ADVERTISEMENT

De asemenea, atunci când sunt angajați tineri, trebuie ca aceștia să primească o pauză de 30 de minute dacă lucrează mai mult de 4 ore, iar dacă frecventează învățământul de zi obligatoriu, aceștia trebuie să beneficieze de o perioadă liberă de orice muncă inclusă în vacanța școlară (conform legislației naționale aplicabile). Un astfel de tânăr nu poate fi angajat mai mult de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, sau 2 ore pe zi școlară și 12 ore pe săptămână.

ADVERTISEMENT