Life

Ce se afla în Cutia Pandorei, de fapt. Legenda care s-a răspândit pe toată planeta

Misterul cutiei Pandorei. Ce ascundea obiectul care a devenit subiectul unei legende răspândite în întreaga lume. Cine a fost, de fapt, Pandora?
18.01.2024 | 00:37
Ce se afla in Cutia Pandorei de fapt Legenda care sa raspandit pe toata planeta
Cine a fost Pandora și de ce este asociată cu Eva din Biblie. Sursa foto: iStock
ADVERTISEMENT

Auzim adesea despre cutia Pandorei, dar oare ce înseamnă cu adevărat aceasta? De-a lungul timpului a devenit nu doar o legendă, răspândită în lumea largă, ci și o expresie, utilizată în momentele mai tensionante. Iată care este povestea!

Legenda cutiei Pandorei. Cum a lăsat o femeie răul pe Pământ

Cutia Pandorei are, de fapt, legătură cu o femeie, care ar fi fost creată de zeii antici, precum o pedeapsă pentru omenire. Fapta ei este ca o morală, un avertisment de care ar trebui să ținem cont pentru a evita să facem rău celor din jurul nostru.

ADVERTISEMENT

Potrivit miturilor, Pandora, asemeni Evei din Biblie, ar fi fost prima femeie a omenirii, o creație a zeilor Hephaestus și Atena. Aceștia au respectat o poruncă a lui Zeus, care a cerut ca Pandora să fie făcută precum un blestem pentru întreaga lume, după ce Prometeu a furat focul zeilor și l-a oferit omului.

Regele zeilor, Zeus, avea multe pedepse în plan după fapta lui Prometeu, dar nici acesta din urmă nu a scăpat cu basma curată. Ar fi fost legat de o stâncă și condamnat să rămână așa pe veci, în timp ce păsările îi ciuguleau din ficat.

ADVERTISEMENT

Pandora, o pedeapsă pentru omenire, creată la ordinul lui Zeus

După ce Pandora a fost adusă la viață, Zeus a mai ordonat ca să-i fie trimisă fratelui lui Prometeu, Epimetheus. Pandora era o femeie foarte frumoasă și l-a cucerit rapid pe Epimetheus. Atunci când s-au cunoscut, ea avea în mână o cutie.

Zeus a fost cel care i-a oferit Pandorei cutia, precizându-i să nu o deschidă niciodată, dar fără să-i specifice motivul. Ca să se asigure că nu va trece peste vorba lui, Zeus i-a înmânat cheia lui Epimetheus. Asta în vreme ce curiozitatea Pandorei creștea.

ADVERTISEMENT

Într-o zi, când soțul său dormea, Pandora nu a mai rezistat tentației și a pus mâna pe cheie. Dorind să afle ce se ascunde în cutie, a descuiat-o. De îndată din obiect au început să iasă toate relele existente astăzi pe Pământ, printre care crime, războaie, epidemii, invidie, supărări, certuri, bârfe sau lăcomie.

Pandora s-a speriat de ceea ce a ieșit din cutie. Ce lucru a reușit să păstreze

Pandora s-a speriat când a descoperit ce ascundea cutia și a închis-o rapid. Un singur lucru a reușit să mai păstreze, speranța. S-a tot discutat de-a lungul timpului de ce Zeus a pus speranța printre rele și se crede că nu era atât de rău pe cât se afișa.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, sunt istorici care cred că Zeus și-a dorit ca speranța să rămână în cutie, în așa fel încât oamenii să aibă mai mult parte de suferințe. Se mai consideră și că Pandora nu a fost doar o aducătoare de rele, ci și de fertilitate, fiindcă înainte de apariția sa nu existau nașterea și moartea.

Pandora, asemănată cu Eva din Biblie

Pandora este asemănată cu Eva nu doar prin faptul că ar fi fost prima femeie de pe Pământ, ci și prin faptul că a căzut pradă tentației. Eva nu a rezistat să nu guste dintr-un măr din pomul interzis de Dumnezeu, iar Pandora a încălcat porunca lui Zeus de a nu deschide cutia.

ADVERTISEMENT
Tags: