Life

Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie. Semnificația este una extrem de importantă

Ce se dă de pomană de sărbătoarea Sfintei Maria Mică, care are loc vineri, 8 septembrie 2023. Semnificația extrem de importantă a obiceiului.
07.09.2023 | 17:57
Ce se da de pomana de Sfanta Maria Mica pe 8 septembrie Semnificatia este una extrem de importanta
Ce semnifică ”Sfânta Maria Mică?”. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Pe data de 8 septembrie, românii ortodocși, dar și catolici, sărbătoresc Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului, zi notată cu cruce roșie în calendar. La fel ca pe 15 august, se urează din nou ”La mulți ani!„ celor care poartă numele Sfintei Marii și se dă de pomană în memoria celor plecați din această lume.

Ce dăm de pomană de Sfânta Maria Mică. Simbolistica produselor

Ce se dă de pomană de Nașterea Maicii Domnului, zi considerată și ca momentul când se deschide un nou an bisericesc? Potrivit tradițiilor, produsele care se oferă în memoria decedaților au o semnificație foarte importantă în religia creștin-ortodoxă și cea catolică.

ADVERTISEMENT

De Sfânta Maria Mică se dau de pomană în general fructe, în special cele de toamnă. Asta deoarece sârbătoarea reprezintă și un hotar astronomic dintre vară și toamnă, începutul toamnei și activităților care au legătură cu acest anotimp.

Dacă vei da de pomană nuci, pe 8 septembrie, află că aceste fructe simbolizează înțelepciune, protecție divină și armonie pentru trup și suflet. De asemenea, nucile contribuie și la reglarea funcțiilor sistemului nervos și a celor digestive.

ADVERTISEMENT

Alții dau de pomană mere, care sunt asociate cu bucuria, prosperitatea pe toate planurile și puterea noastră de a rezista tentațiilor. Referitor la acest ultim aspect, el face referire la momentul când Eva a mușcat dintr-un măr, din pomul interzis de Dumnezeu, ispitită fiind de satana.

Ce semnifică datul de pomană al strugurilor

De Nașterea Maicii Domnului se oferă și struguri. Ei reprezintă, potrivit tradițiilor, bogăția, voia bună și momentele petrecute cu cei dragi. Asta deoarece atunci când se culeg, la acest obicei participă mai mulți membri ai familiei, iar din struguri se obține vinul.

ADVERTISEMENT

Și cireșe se dau de pomană de Sfânta Maria Mică. Ele sunt considerate simbol al frumuseții, atât al celei fizice, cât și sufletești, fiindcă aspectul lor corespunde cu gustul dulce, extrem de bun. Totodată, cireșele ar aduce fericirea și prosperitatea pe toate planurile.

De altfel, de Sfânta Maria Mică mulți creștini merg la slujbă, la biserică pentru a da de pomană și se spune că trebuie să facem fapte bune, pentru a ni se ierta din păcate. Evitați certurile în această zi, ura sau bârfa. În locul acestora puteți rosti o rugăciune de ajutor și de mulțumire pentru cele primite:

ADVERTISEMENT

”O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi.

Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare (…) ”, citește continuarea pe doxologia.ro

ADVERTISEMENT