Pe data de 15 august, conform calendarului creștin-ortodox, se sărbătorește ”Adormirea Maicii Domnului ” sau ”Sfânta Maria Mare”, așa cum se mai spune din popor. Tot în această zi, mulți români își serbează onomastica și (își) urează ”La mulți ani!”, în timp ce alții consideră că nu este bine și că, de fapt, corect ar fi pe data de 8 septembrie, de ”Nașterea Maicii Domnului” sau ”Sfânta Maria Mică”.
O parte dintre români sunt de părere că este mai potrivit să urăm ”La mulți ani!” pe data de 8 septembrie, fiindcă atunci, așa cum este denumită și sărbătoarea creștină, a venit pe lume Fecioara Maria. Drept urmare, de ”Adormirea Maicii Domnului” ar fi indicat doar să dăm de pomană în numele celor decedați.
Nici până în prezent nu s-a stabilit cu precizie cum este bine. Așadar, taberele rămân împărțite, în zilele de 15 august și 8 septembrie. Asta în condițiile în care preoții ne transmit că putem spune ”La mulți ani” și de ”Sfânta Maria Mare” și de ”Sfânta Marie Mică”.
Preoții explică faptul că, deși momentul se asociază cu decesul, doliul, ”Adormirea Maicii Domnului” reprezintă și o bucurie. Motivul este acela că s-a ridicat la Ceruri pentru a i se alătura Duhului Sfânt și pentru a le fi de ajutor celor rămași pe pământ.
”Motivul pentru care unii spun că nu s-ar spune «La mulţi ani!» este că este Adormirea Maicii Domnului, momentul trecerii ei la Domnul sau momentul mutării ei cu trupul la cer. Pentru creştini, momentul acesta, aşa-zisa moarte cum o numesc oamenii în limbajul obişnuit, este un moment de mare bucurie pentru cei care ştiu exact unde merg.
Străbunii noştri, românii noştri de altădată, mai puţin speriaţi de momentul acesta, spuneau «abia aştept să vină trenul». Bunicul meu înainte să moară asta spunea: «Abia aştept să mă întâlnesc cu Iisus. Mi-am dorit toată viaţa. Am vorbit cu El, cred în El, îl iubesc pe El şi acum când sufletul meu va pleca din trup mă voi întâlni cu El ».
Moartea pentru creştini este un moment de bucurie. Este un moment de împlinire a unei vieţi în care ai sperat o viaţă întreagă că te vei întâlni cu El. Pentru Maica Domnului, momentul este cu atât mai frumos, pentru că este mutarea ei la cer cu sufletul şi cu trupul”, a explicat părintele Vasile Ioana pentru Libertatea.
La nivel național, avem peste 2 milioane de români care își celebrează onomastica de ”Sfânta Maria Mare”. Astfel, marți, pe 15 august, putem spune ”La mulți ani!” tuturor celor care au nume de: Maria, Marian, Mariana, Marinela, Marinel, Marina, Marin, Marilena.
În același timp, putem merge la biserică, iar după slujbă putem împărți bucate enoriașilor, în memoria persoanelor care au trecut în neființă. Fecioara Maria este descrisă precum o mare ocrotitoare a celor care îi poartă numele, dar și a celor care sunt botezați diferit.