News

Ce se întâmplă cu pensiile militare în 2021. Anunțul oficial al Guvernului

29.12.2020 | 22:17
Ce se intampla cu pensiile militare in 2021 Anuntul oficial al Guvernului
Ce se întâmplă cu pensiile militare în 2021. Anunțul oficial al Guvernului. Sursa foto: MApN
ADVERTISEMENT

Finalul anului 2020 vine cu o veste nu tocmai așteptată de o categorie de pensionari din România. Conform unei decizii a Guvernului, pensiile militare nu se vor indexa cel puțin până în toamna anului viitor.

Executivul condus de Florin Cîțu Guvernul a decis să amâne până la 1 septembrie 2021 indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflaţiei.

ADVERTISEMENT

Această decizie de amânare a fost motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19, se anunță într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale.

Guvernul a anunțat ce se întâmplă cu pensiile militare

În cursul zilei de marți, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, generalul de brigadă Valeriu Roșu, s-au întâlnit, la sediul MApN, cu președintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere, colonelul Marian Tudor, și cu generalul-locotenent Neculai Băhnăreanu, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestei întâlniri, reprezentantul Guvernului Cîțu a făcut anunțul legat de indexarea pensiilor. Ministrul i-a anunțat pe cei prezenți că indexarea pensiilor militare cu rata medie anuala a inflației se amână până la 1 septembrie 2021.

”Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflației, cei prezenți au fost informați că la nivelul Guvernului României s-a hotărât amânarea aplicării acestor prevederi până la data de 1 septembrie 2021. În bugetul Ministerului Apărării Naționale vor fi prevăzute sumele necesare aplicării acestei indexări, decizia de amânare fiind motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Referitor la promovarea Proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, PL-x 199/2020, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, a fost reafirmat sprijinul comun al tuturor celor prezenți pentru promovarea acestui act normativ, respectând principiile agreate anterior, referitoare la înlăturarea discriminărilor existe în prezent și la crearea unui cadru adecvat actualizării și recalculării pensiilor militare”, se arată într-un comunicat MApN.

Proiectul de lege referitor la recalcularea pensiilor militare va fi dezbătut în luna ianuarie în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, și apoi va fi supus aprobării plenului, având susținerea Guvernului României.

ADVERTISEMENT

Ministrul Ciucă anunță noi drepturi pentru militarii care participă la acțiuni militare

La întâlnirea de marți, ministrul Ciucă a subliniat că Legea nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat va fi aplicată începând cu luna februarie 2021, existând resursele bugetare necesare.

Normele de aplicare ale legii sunt acum în faza de stabilire a ultimelor detalii, rezultate în urma publicării în transparență decizională a proiectului. Ministrul apărării naționale i-a asigurat pe cei prezenți că aceste norme vor fi aprobate și publicate în timp util.

ADVERTISEMENT