Românii vor afla ce se întâmplă cu pensiile după vizita oficială la Bruxelles, de la finalul lunii august, a premierului Marcel Ciolacu și a mai multor oficiali. În cadrul întâlnirii ar urma să se discute despre majorarea pensiilor pentru cei cinci milioane de cetățeni.
Majorarea ar urma să se producă anul viitor. Astfel, vârstnicii din România mai au de așteptat câteva luni până când vor primi mai mulți bani. Pensiile ar trebui să fie majorate de la 1 ianuarie 2024.
Prin urmare, premierul și mai mulți miniștri ar urma să meargă la negocierile de la Bruxelles, iar acolo vor prezenta o nouă formulă de calcul a pensiilor. Conform România TV, reprezentanții Ministerului Muncii încă lucrează la noua lege.
Formula de calcul gândită de coaliția de guvernare, pe care ar urma să o prezinte oficialilor în cadrul vizitei de la Bruxelles, este următoarea: „Pensia minimă: 1.125 lei (sageata crestere) 1.280 lei(13,8%)
– (↗) 1.310 lei (16,5%)
– (↗) 1.350 lei (20%)
Punctul de pensie: 1.785 lei (sageata crestere) 2.030 lei (13,8%)
(↗) 2.080 lei (16,5%)
(↗) 2.142 lei (20%)”
Amintim că președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat acum câteva zile faptul că pensiile românilor vor crește începând cu anul 2024. „Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor.
În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a transmis Daniel Baciu, la România TV.
De altfel, el a precizat că nicio pensie nu va scădea, dar că există posibilitatea ca pensiile anumitor români să rămână la aceeași valoare din prezent. Măsura va fi aplicată pentru a elimina inechitățile.
„Avem mai multe variante pe masa Ministerului Muncii și pot spune că nicio pensie nu scade, poate rămâne la fel. În mare parte pensiile trebuie să crească să ajungă la același cuantum mai mare.
Trebuie să facem un efort suplimentar să înlăturăm inechitățile pentru că până la urmă se fac cu bani și avem nevoie de buget ca să facem această reformă în sistem”, a adăugat președintele Casei de Pensii.