News

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Riscul ca veniturile a milioane de români să scadă

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Există riscul ca veniturile a milioane de pensionari din România ar putea de fapt să scadă
24.02.2024 | 22:54
Ce se intampla cu recalcularea pensiilor Riscul ca veniturile a milioane de romani sa scada
Ministerul Muncii a publicat recent normele metodologice de aplicare pentru noua lege a pensiilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii a publicat recent normele metodologice de aplicare pentru noua lege a pensiilor. Însă un articol a fost considerat unul „capcană”, existând temeri că veniturile pensionarilor ar putea scădea.

Se poate pierde indexarea?

Este vorba de Articolul 125 care menționează: „(1) Pensile stabilite în baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.

ADVERTISEMENT

(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, potrivit normelor metodologice de aplicare, scrie Antena 3CNN.

Potrivit sursei citate, un pensionar care potrivit noii legi va primi o pensie de 6.000 de lei dar care prin vechea legislație primea deja 8.000 de lei, va rămâne cu pensia actuală.

ADVERTISEMENT

Chestiunea este în legătură cu indexarea pensiilor. Pensiei de 6.000 de lei i se va adăuga indexarea anuală cu rata inflației iar dacă pensia indexată nu va fi mai mare decât cea de 8.000 de lei, cea veche, persoana în cauză poate pierde indexarea.

„Absolut nici o pensie nu o să scadă”

Astfel că unele pensii nu se vor mări până când pensile obținute prin noua lege nu le vor depăși pe cele obținute prin veche lege. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a comentat situația, întrebat fiind de acest articol.

ADVERTISEMENT

„Dacă preşedintele Casei de Pensii a făcut o asemenea declaraţie este o declaraţie eronată. Vă spun foarte clar nicio pensie nu o să scadă, absolut nicio pensie nu o să scadă. Şi cred că v-aţi convins că am tot timpul proprietatea a ceea ce spun.

Nu uitați că acea lege am lăsat-o eu gata şi ştiu foarte bine ce este acolo. A fost o interpretare în normele metodologice de aplicare a legii din care a dispărut acel articol 111. S-a reformulat şi se explică foarte clar în normele de aplicare la articolul 125 aliniatul 2 ceea ce scrie şi în lege că nicio pensie nu o să scadă.

ADVERTISEMENT

Grupele de muncă, încadrarea, plata şi recunoașterea lor se tratează în legea pensiilor, iar încadrarea în condiţii deosebite de muncă nu se face printr-o altă lege prin nişte măsurători, nu prin legea pensiilor”, a spus Marius Budăi.

„Legea corectează inechitățile”

„Noua legea pensiilor a fost adoptată! Este o formă de respect pentru cei care au muncit și muncesc în România”, declara la sfârșitul anului trecut Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

„Legea corectează inechitățile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Adoptarea legii în calendarul stabilit va duce la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța pensile românilor românilor până în 2070. Dincolo de tot ce se spune, adevărul este unul singur: în 2024 pensiile românilor vor crește.

Reforma este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor”, a mai spus ea.

 

ADVERTISEMENT