News

Anul 2024 aduce mai mulți bani pentru pensionari. Taloanele pentru ianuarie sunt pregătite, spune ministrul Simona Bucura Oprescu

Mai mulți bani pentru pensionari în 2024. Ministrul Simona Bucura Oprescu spune de ce majorări vor beneficia românii de la 1 ianuarie
01.01.2024 | 23:52
Anul 2024 aduce mai multi bani pentru pensionari Taloanele pentru ianuarie sunt pregatite spune ministrul Simona Bucura Oprescu
Noua lege a pensiilor promite eliminarea inechităților și bani mau mulți / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că acest an este primul în care bătrânii vor primi pensii majorate. Ea a subliniat și creșterea cu 13,8% a punctului de pensie, la 2.032 lei.

Noua lege a pensiilor, „o formă de respect”

Potrivit Simonei Bucura Oprescu, noua lege a pensiilor adoptată este „o formă de respect” pentru cei care au muncit și muncesc în România. „Legea corectează inechitățile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Pentru anul 2024, ministrul Muncii spune că este primul an în care pensile românilor vor crește. Românii vor beneficia de „două momente cheie”, adică „creșterea cu 13,8% a punctului de pensie, la 2.032 de lei și punerea în plată a recalculării, de la 1 septembrie 2024”.

„Arătăm ce spunea Nicolae Iorga”

„2024 este primul an în care românii vor primi pensii majorate și vor beneficia de două momente cheie – creșterea cu 13,8% a punctului de pensie, la 2.032 de lei și punerea în plată a recalculării, de la 1 septembrie 2024. Astfel arătăm că ceea ce spunea Nicolae Iorga este real, și anume ‘munca stăruitoare învinge totul’”, a spus Simona Bucura Oprescu, potrivit DCNews.

ADVERTISEMENT

Taloanele pentru ianuarie sunt pregătite

Ministrul a precizat că încă de luna trecută a început printarea taloanelor de pensii pentru această lună, există bani la buget și Poșta Română va începe din ianuarie să aducă pensile.

„Este foarte important să știe pensionarii că noi încă din decembrie am început printarea taloanelor de pensie pentru luna ianuarie 2024. Trebuie să știe că banii sunt în buget, taloanele sunt tipărite, iar cei de la Poșta Română vor începe încă din ianuarie să le aducă aceste pensii”.

ADVERTISEMENT

Pensiile pe card, la jumătatea lunii

În privința pensiilor pe card, Simona Bucura Ionescu a precizat că beneficiarii le vor primi la jumătatea acestei luni și că ele vor ajunge la timp.

„Pe lângă asta, este important să știe că și cei care primesc pensiile pe card deja le vor încasa la jumătatea lunii ianuarie. Pensiile vor ajunge la timp ca de fiecare dată, iar pensionarii trebuie să știe asta. Avem o lege bună, banii sunt în buget, iar în ianuarie și septembrie vor beneficia de drepturile pe care le conferă Legea 360/2023”.

ADVERTISEMENT

Trei milioane de români vor avea pensii mărite

Ministrul a mai spus că peste trei milioane de români vor avea pensii mai mari în urma recalculării, din septembrie și că vor primi același cuantum al pensiei.

„Românii care au ieșit la pensii în perioade diferite, pe pensii diferite, pe legi diferite, dar care au avut aceleași contribuții, care au muncit la fel, din păcate au primit pensii diferite. Este important să știe că de la 1 septembrie vor primi același cuantum al pensiei.

De asemenea, noua lege a pensiilor încurajează munca. Cu cât muncești mai mult, cu atât vei avea o pensie mai mare. Peste trei, milioane de români vor avea pensii mai mari în urma recalculării, din luna septembrie”.

Cresc indemnizațiile sociale

Simona Bucura Oprescu a mai precizat că indemnizația socială minima va crrește după 1 ianuarie, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei. Peste 1,2 milioane de români primesc această indemnizație, a spus ministrul.

„De fiecare dată am explicat că aceste diferențe se vor vedea inclusiv în indemnizația minimă socială, care astăzi este de 1125 de lei, iar după 1 ianuarie o să fie 1281 de lei. Peste 1,2 milioane de români primesc indemnizația minimă socială”.

Simona Bucura Oprescu a mai explicat că noua lege a pensiilor elimină inechitățile, după recalculare. „Noua lege (…) aduce diferențele în sensul bun, de eliminare a inechităților, care se văd foarte clar aici, fiindcă dacă discutăm despre un român care a muncit timp de 35 de ani, în stagiul complet de cotizare, pe salariul minim pe economie, acesta este astăzi în indemnizația minimă socială. După recalculare, acesta va avea o creștere de peste 80% a pensiei, datorită punctelor de stabilitate, ajungând să aibă o pensie de peste 1900 de lei”.

 

ADVERTISEMENT