News

Ce se întâmplă cu românii care locuiesc în chirie. Schimbare importantă în lege, anunțul MAI

Apar noi reguli de urmat pentru românii care locuiesc în chirie. Ministerul Afacerilor Interne anunță o schimbare importantă.
24.04.2024 | 07:36
Ce se intampla cu romanii care locuiesc in chirie Schimbare importanta in lege anuntul MAI
Anunț important pentru românii care stau în chirie. Noi reguli în privința obținerii vizei de flotant. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În această săptămână, ministrul Afacerilor Interne (MAI), Cătălin Predoiu, a anunțat implementarea unei noi legi pentru a reglementa situația pentru românii care locuiesc în chirie.

Anunț important pentru românii care stau în chirie. Noi reguli în privința obținerii vizei de flotant

Pentru a reglementa situația românilor care locuiesc în chirie, autoritățile anunță că a fost introdusă o nouă lege care aduce schimbări semnificative în procesul de obținere a vizei de flotant.

ADVERTISEMENT

Conform datelor prezentate de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în 2024 cererile pentru obținerea acestei vize au înregistrat o creștere alarmantă la nivel național, comparativ cu anii trecuți.

Noile reguli care îi vizează pe cei care nu locuiesc la adresa din buletin, adică în special pe chiriași, vizează asigurarea conformității cu legea. Acum, cei de la poliție au atribuția de a efectua verificări atunci când sunt semnalate nereguli în acest sens.

ADVERTISEMENT

Odată cu implementarea noii Legi a MAI, persoanele care nu locuiesc la adresa menționată în buletin trebuie să respecte un anumit set de proceduri stabilite de autoritățile locale pentru a obține viza de flotant.

Pentru a obține viza de flotant, cei care nu locuiesc la adresa din buletin trebuie să urmeze un set de proceduri stabilite de autoritățile locale. Printre documentele necesare se numără:

ADVERTISEMENT
  • Cerere de viza de flotant: Aceasta poate fi obținută de la primărie sau de pe site-ul acesteia și trebuie completată cu datele personale ale solicitantului.
  • Documente de identitate: Actul de identitate, precum cartea de identitate sau pașaportul, este obligatoriu. De asemenea, se pot solicita documente care să ateste dreptul de folosință a locuinței respective.
  • Dovada dreptului de folosință a locuinței: Acest lucru poate fi demonstrat prin contractul de închiriere, titlul de proprietate sau alte documente relevante.
  • Declarație pe proprie răspundere: Solicitantul poate fi pus să completeze o declarație care să confirme că locuiește efectiv la adresa menționată în cerere.
  • Alte documente: Autoritățile locale pot solicita și alte documente în funcție de circumstanțe, cum ar fi certificatul de naștere sau de căsătorie.

Fenomenul sesizat de autorități în perspectiva alegerilor din acest an

Luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că, la nivel național, s-a raportat o creștere cu 112% a cererilor pentru obținerea de vize de flotant, faţă de alegerile din 2020.

ADVERTISEMENT

În ţară procentul este cu 112% mai mare decât la alegerile precedente. Sunt judeţe care au cifre record. Vreau să subliniez că, potrivit legii, organele de poliţie efectuează verificări atunci când sunt sesizate”, a spus Predoiu, într-o videoconferinţă cu prefecţii din judeţe privind alegerile locale, conform Agerpres.

Oficialul Guvernului a mai punctat că până acum au fost transmise poliţiei 7.261 de solicitări privind 6.879 de persoane. S-au constatat nereguli în legătură cu 451 de persoane, respectiv 6,6% dintre cazurile verificate.

ADVERTISEMENT