Ce trebuie să facă proprietarii de apartamente din 10 iunie 2023. Persoanele care au chiriași în locuințele lor vor fi obligate de lege să respecte noi reguli. Acestea se aplică începând de sâmbătă, 10 iunie.
Este vorba despre prevederea care îi obligă pe cei care au oameni în chirie să îi ia pe aceștia în spațiu. Acest lucru trebuie făcut dacă respectivii nu au trecută în actul de identitate adresa la care locuiesc.
Astfel, cei care găzduiesc o persoană care are înscrisă o altă adresă în buletin decât cea la care locuiesc, sunt nevoiți să meargă cu aceasta la Evidența Populației. Chiriașul își va da consimțământul pentru luarea în spațiu.
Mai mult, proprietarii trebuie să știe că perioada în care pot face acest lucru este de 15 zile. Dacă un chiriaș nu și-a schimbat adresa din buletin cu cea la care stă, în termen de 15 zile de la mutare, proprietarul e obligat să efectueze procedurile pentru luarea în spațiu.
„Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile – n. red.) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”, se specifică în noua lege.
Până acum, gazdele erau obligate să informeze poliția ori reprezentanții evidenței populației cu privire la chiriași în 30 de zile. „Persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile (…) are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul”, arăta OUG 97/2005.
Cei care nu se conformează riscă amenzi cuprinse între 75 lei și 150 de lei. Excepție fac oamenii care locuiesc la o adresă decât cea trecută în buletin în scop turistic ori în interes de serviciu.
Amintim că noua lege prevede ca la o adresă de domiciliu să nu poată fi înregistate mai mult de zece persoane. „Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.
Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede legea.