Life

Ce drepturi au, de fapt, chiriașii în cadrul asociației de proprietari. La ce sunt obligați cei care închiriază un apartament

Drepturile unui chiriaș, într-o asociație de proprietari. Ce obligații au cei care-și închiriază imobilele. Sunt reguli foarte importante.
26.08.2023 | 18:00
Ce drepturi au de fapt chiriasii in cadrul asociatiei de proprietari La ce sunt obligati cei care inchiriaza un apartament
Drepturile și obligațiile chiriașilor și proprietarilor. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Atunci când locuiești cu chirie trebuie să cunoști și să respecți foarte bine regulile unui astfel de trai. Îți revin drepturi și obligații. Pe acestea din urmă, dacă le omiți poți intra în conflict cu proprietarul, respectiv cu legea. Ca să eviți orice disconfort, este necesar să te documentezi în prealabil.

Drepturile unui chiriaș într-o asociație de proprietari. Obligațiile celor care închiriază un apartament

Locuitul cu chirie poate fi dificil sau avantajos, în funcție de nevoile pe care le ai. Unii îl aleg deoarece stau temporar într-o anumită zonă, alții deoarece studiază la depărtare de casă sau din motive financiare, din cauză că nu-și permit, încă, a-și cumpăra o casă sau a face un credit pe trei decenii.

ADVERTISEMENT

În același timp, nu doar chiriașul este nevoit a se informa despre normele la care trebuie să se supună, din clipa în care preia acest ”rol” , ci și proprietarul. Nu de puține ori acesta din urmă s-a trezit în situații în care trebuia să repare pagubele chiriașului.

Odată ce te-ai mutat cu chirie, trebuie să achiți nu doar plata lunară, proprietarului, ci și costurile care țin de întreținerea imobilului, stabilite de membrii asociației de proprietari. Din aceasta pot face parte doar proprietarii, nu și chiriașii.

ADVERTISEMENT

Totuși, în anumite contexte, proprietarul poate desemna chiriașul să-l reprezinte, dacă nu se poate deplasa la o ședință, de exemplu. Din calitatea de reprezentant, chiriașul își va putea exprima nemulțumirea cu privire la nereguli ale clădirii unde locuiește sau poate vota.

Proprietarii nu pot face oricum parte din asociațiile legate de partea imobiliară. Ei trebuie să întocmească mai întâi o cerere către președinte, în care să-și menționeze intenția de ”aderare”, și va atașa și o copie a documentului care-i atestă rolul de proprietar.

ADVERTISEMENT

Obligațiile și drepturile unui chiriaș

Potrivit Noului Cod Civil, secțiunea ”Contractul de locațiune”, art. 1777-1835, o primă obligație care revine atât chiriașului, cât și proprietarului, este să semneze un contract și să-l depună la ANAF. În baza acestuia, închirierea este una legală și, în cazul unor nemulțumiri, contractul va fi o ”unealtă” de mare ajutor.

În fiecare lună, chiriașii sunt responsabili de achitarea costului către proprietar, iar dacă nu vor dispune la un moment dat de bani, trebuie să-l anunțe și să plătească într-o altă zi. Totodată, chiriașul este responsabil de respectarea curățeniei și a respectării liniștii.

ADVERTISEMENT

Atunci când vă mutați cu chirie, analizați bine locuința, încât să dispună de toate cele necesare unei case, încât plata lunară solicitată să fie justificată. Asigurați-vă că aveți electrocasnice, curent electric, gaze, că nu sunt probleme cu scurgerea la baie sau în bucătărie, că aveți vecini bine intenționați și că proprietarul nu vă va bate mereu la ușă.

Totodată, dacă achitați un avans, nu uitați că este dreptul vostru de a-l primi la plecare sau de a nu mai achita ultima lună din contract. Pe lângă acestea, nimeni nu vă poate interzice să vă aduceți persoane apropiate în imobil, cu condiția ca acestea să nu vă producă pagube materiale.

Un imobil trebuie să dispună de condiții foarte bune atunci când îl luați cu chirie. Un aspect important este și predarea lui, la fel ca la început. Altfel, proprietarul va avea tot dreptul să vă reclame la poliție, dacă va observa, de exemplu, uși, geamuri, sparte.

Obligațiile și drepturile unui proprietar

Proprietarii au dreptul să-și stabilească, în primul rând, propriile reguli, având în vedere că ei dețin locuința. Pot să refuze fumătorii, posesorii de animale de companie sau persoane care dau semne de consum de alcool sau de substanțe interzise.

Un proprietar este îndreptățit să-și primească costul închirierii sau ale pagubelor făcute de chiriaș. El poate hotărî și un termen de închiriere în situația în care și-a planificat să revină în locuință. De altfel, dacă va dori să-i facă o vizită, să-l contacteze în prealabil pe chiriaș sau dacă va dori o plată mai mare, la fel să procedeze, dar să fie acest lucru precizat și în contract.

Proprietarului îi revine și obligația de a înapoia avansul sau de a nu-i mai solicita chiriașului ultima plată. Tot el trebuie să plătească și costurile reparațiilor din clădirea unde-și are locuința sau reparațiile din imobil ale unor probleme necauzate de chiriaș.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”