Life

Ce se întâmplă cu Sanda Manu? Radu Gheorghe acuză că a fost uitată într-un azil, Lia Bugnar răspunde: „A vrut să-și regizeze retragerea”

Actorul Radu Gheorghe a afirmat că Sanda Manu a fost uitată într-un azil de bătrâni. Ce a dezvăluit acum Lia Bugnar despre retragerea iubitei profesoare?
06.03.2023 | 11:04
Ce se intampla cu Sanda Manu Radu Gheorghe acuza ca a fost uitata intrun azil Lia Bugnar raspunde A vrut sasi regizeze retragerea
Lia Bugnar a făcut dezvăluiri despre Sanda Manu. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Actorul Radu Gheorghe a acuzat în urmă cu câteva zile că actorii și foștii studenți au uitat-o pe Sanda Manu, care acum se află într-un azil de bătrâni. Lia Bugnar a reacționat și a spus cum stau, de fapt, lucrurile.

Sanda Manu, internată la un azil de bătrâni. Radu Gheorghe susține că e uitată, Lia Bugnar îl contrazice

Sandu Manu, născută în 1933, este fiica actorului Ion Manu. A studiat la Facultatea de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a lucrat ca ca regizor de teatru și de televiziune și profesor universitar la UNATC.

ADVERTISEMENT

A fost una dintre cele mai apreciate profesoare, din mâinile ei ieșind numeroase generații de actori valoroși și a regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și televiziune, însă acum se numără printre personalitățile României care se află internate în centre de îngrijire. 

La începutul lunii martie, Radu Gheorghe a publicat un mesaj pe Facebook prin care i-a tras la răspundere pe foștii elevi ai Sandei Manu, acuzând că a fost uitată. Actorul a afirmat că a găsit cu greu centrul unde se află Sanda Manu, dorindu-și să o viziteze cu ocazia zilei de 1 martie, așa cum ar fi procedat an de an.

ADVERTISEMENT

„Am găsit-o încolăcită de durere într-un pat al unui salon”

„Atenție!!! Dragi colegi, din toate generațiile de studenți ai clasei de actorie a profesoarei Sanda Manu, unde sunteți??? Credeți că vă meritați carierele care de care mai țumțurlii? Credeți că ați fi ajuns ce sunteți fără ajutorul, perseverența, talentul de pedagog și dragostea ei? (…) Am găsit-o încolăcită de durere într-un pat al unui salon”, a susținut Radu Gheorghe.

Actorul care a vizitat-o pe Sanda Manu susține că deși are toate condițiile la centrul de îngrijire, profesoarei îi lipsește chiar dragostea și prezenta foștilor săi elevi, lucru pe care l-a observat din comportamentul săi.

ADVERTISEMENT

„Ea nu se aștepta să mă vadă, iar eu, nu mă așteptam să o văd…așa! A țipat când a realizat cine sunt și-a deschis larg brațele și a început să plângă! Mi-a luat mâinile, mi le-a strâns cu putere (atât cât putea) și a început să mi le sărute! Am încremenit! Inima mea s-a frânt și mi-am înghițit lacrimile!”, a continuat Radu Georghe.

„M-a rugat să o scot din salon la o plimbare!”

Radu Gheorghe a adăugat ca Sanda Manu i-a cerut să o scoată la plimbare și că l-a rugat să o mai viziteze, pentru că nu știe cum să ia legătura cu el, iar actorul a povestit scene șocante din întâlnire.

ADVERTISEMENT

„M-a rugat să o scot din salon la o plimbare! Zis și făcut! Cer ajutorul infirmierelor, care mă roagă să ies puțin din salon, pentru a o pregăti pe Dna Sanda Manu de…voiaj! Aștept pe hol și ce aud că se întâmplă în cameră, mă descumpănește total. Țipete, vorbe urâte și iar țipete. Eu am declanșat asta?

Sunt gata să sar în ajutorul profesoarei mele, dar o asistentă mă oprește spunându-mi cu calm, că se mai întâmplă! Starea de spirit a bătrânilor e…instabilă! Nu sunt foarte convins!

(…) Vizitați-o! Are nevoie de dragostea noastră! De prezența noastră! De recunoștința noastră! Nu-mi spuneți că nu puteți! Dacă mai aveți suflet, acționați!”, este o parte din mesajul lui Radu Gheorghe, conform newsweek.ro. 

Lia Bugnar a luat atitudine

În urma declarațiilor controversate, Lia Bugnar a luat atitudine și a afirmat ca Sanda Manu este cea care a ales să meargă într-un azil, după ce toți apropiații au încercat să o convingă să accepte îngrijirea acasă. În plus, susține că Radu Gheorghe a putut să o viziteze tocmai pentru că boala sa avansează, pentru că, în caz contrar, nu i-ar fi permis.

„Doamna Sanda Manu a fost și este o femeie foarte iubită și, nu vă faceți griji, a avut mereu, că și acum, în preajma dumneaei oamenii pe care și i-a dorit. Pentru că nu era așa de ușor de ajuns la dumneaei. Dacă aș avea un bănuț pentru fiecare fost student de-al doamnei Manu care mi-a spus, ‘Când mai mergi la profă ia-mă și pe mine, te rog!’, aș fi bogată. 

Doamna Manu a fost o femeie cu o minte excepțională, aristocrată și discretă. Mizeria care se întâmplă acum ar umple-o de furie. Nu! Lucrul pe care l-a făcut ieri un fost student de-al doamnei Manu prin postarea lui în care povestea vizita făcută la stabilimentul unde aceasta se afla, nu are nicio legătură cu iubirea, nici măcar cu vreo intenție bună. Este un abuz și o lipsa totală de respect, o încălcare a dreptului la demnitate. 

Orice apropiat de-al doamnei Manu știe că dumneaei a cerut să fie în acel stabiliment încă de la primele semne ale bolii care-ți atacă mintea. Toți am încercat s-o convingem să rămână în superba casă în care locuia și să accepte asistente.

Ne-am lovit de încăpățânarea pe care i-o știm de o viață. Știa foarte bine ce vrea și avea și argumente pline de logica și bun simț”, a scris fosta iubită a lui Anghel Damian pe Facebook.

„A vrut să-și regizeze retragerea”

Lia Bugnar a adăugat că împreună cu Sanda Manu a făcut turul caselor de îngrijire până când aceasta l-a ales pe cel care i s-a părut cel mai potrivit și că ea și-a dorit retragerea înainte ca mintea să-i fie și mai mult afectată.

„Fostul student (om trecut de a doua tinerețe, nu vreun puști copleșit de emoție care nu înțelege semnificația și urmările faptelor și vorbelor lui) este hoțul care strigă hoții!

Daca ar fi vizitat-o pe doamna Manu în ultimii ani (presupunând că ar fi fost dintre puținii pe care-i primea) ar fi știut cât de dureros este pentru un om cu o minte ieșită din comun, conștiință faptului că aceasta se deteriorează. Umilință, spaimă, nesiguranță pe care le aduce cu sine.

„A reușit să pătrundă la doamna Manu și să interacționeze cu dumneaei tocmai pentru că boala avansează galopant”

Apelul ‘foști studenți, fie-vă milă și duceți-vă s-o vizitați!’ arată cât de puțin îi pasă acestui om de felul în care doamna profesoară a trăit și mai ales de felul în care a vrut să-și ‘regizeze’ retragerea.

Pot să-i spun în deplina cunoștință de cauză acestui om că a reușit să pătrundă la doamna Manu și să interacționeze cu dumneaei tocmai pentru că boala avansează galopant.

Cu un an în urma ar fi știut perfect să-l concedieze încă de la telefon în cel mai aristocrat și fin mod cu putință, așa cum făcea cu foarte mulți dintre cei care încercau s-o viziteze”, a continuat Lia Bugnar.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă...
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă cu marele actor
Cu vaca la păscut prin Sectorul 5. Cum își face campanie candidatul PSD-PNL
Cu vaca la păscut prin Sectorul 5. Cum își face campanie candidatul PSD-PNL
Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! Impresara aruncă bomba: „Nu mai are sens...
Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! Impresara aruncă bomba: „Nu mai are sens să ne mai facem de râs în faţa României!”
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie