News

Ce se întâmplă la graniţa României cu Ucraina. Armata ia măsuri suplimentare de securitate

Drone la granița României, țară NATO. Armata română pune în practică noi măsuri de securitate: intră în scenă blindatele Gepard
16.09.2023 | 14:03
Ce se intampla la granita Romaniei cu Ucraina Armata ia masuri suplimentare de securitate
Armata română va aduce la graniță noi mijloace de securitate / Foto: Inquam Photo.
ADVERTISEMENT

Autoritățile din România au pus în practică noi măsuri de securitate la granița cu Ucraina, după ce fragmente ale mai multor drone au fost descoperite pe teritoriul țării noastre.

Drone „similare” cu cele folosite de ruși

România, membră a NATO, a anunțat săptămâna aceasta că a început să construiască adăposturi antiaeriene în regiunea sud-estică de la granița cu Ucraina, unde săptămâna trecută au fost descoperite resturi de drone.

ADVERTISEMENT

Armata română a început lucrările de construcție a două adăposturi din beton pentru „protecția populației” în localitatea Plauru, vizavi de portul ucrainean Izmail, scrie Ministerul Apărării într-un comunicat de presă. Acestea vor avea o lungime de 9,6 m, o lățime de 2 m și o înălțime interioară de 1,5 m.

Un detașament de aproximativ 50 de soldați a fost desfășurat pentru a îndeplini această sarcină, potrivit aceleiași surse. „Odată ce vor fi gata, ele vor fi predate autorităților locale”. Aici au fost găsite sâmbătă de către soldați fragmente de drone „similare celor folosite de armata rusă”.

ADVERTISEMENT

„Nici o intenție de a lovi NATO”

Președintele României, Klaus Iohannis, a „condamnat ferm o încălcare a spațiului aerian, care reprezintă o amenințare pentru cetățenii români” care locuiesc în regiune.

De asemenea, el a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Nu există niciun indiciu că a existat vreo intenție de a lovi NATO, dar atacurile sunt destabilizatoare”, a reacționat Jens Stoltenberg pe rețeaua X (fostul Twitter).

ADVERTISEMENT

„Armata Română ia măsuri suplimentare de securitate la granița cu Ucraina, după ce resturile mai multor drone au fost descoperite în județul Tulcea. În afara zonelor lărgite de protecție aeriana, armata va instalata inclusiv senzori care sa dubleze aria de supraveghere din zona.

Senzorii ar trebui să indice prezenta dronelor cât timp ele nu sunt observate pe radarul de la Tulcea. Vineri, mai mulți specialiști din armată au scanat zona din elicopter pentru a identifica zonele. Tot armata urmează să aducă mai aproape de graniță mijloace de lovire a dronelor”, scrie Antena 3CNN.

ADVERTISEMENT

Sisteme antiaeriene Gepard

Potrivit sursei citate, este vorba, cel mai probabil, de trimiterea de blindate autopropulsate Gepard, proiectate pentru apărare antiaeriană. „Cel mai probabil ele nu vor fi amplasate la vedere ci în interiorul unităților militare din zonă. Până acum, resturi din trei drone au fost descoperite în județul Tulcea. Pentru doua dintre ele MApN a precizat că sunt asemănătoare celor folosite de armata rusă în Ucraina”.

Fabricate de concernul Krauss-Maffei, blindatele Gepard au o greutate de 47 tone și au ca armament principal două tunuri rapide Oerlikon de calibrul 35 mm.

Fabricate de concernul Krauss-Maffei, blindatele Gepard au o greutate de 47 tone și au ca armament principal două tunuri rapide Oerlikon de calibrul 35 mm. Vehicului are un motor de 830 cai putere și o autonomie de 550 km. Este operat de un echipaj format din trei oameni.

 

 

 

ADVERTISEMENT