News

NATO reacționează după găsirea celei de-a doua drone în România. Jens Stoltenberg: „Sunt atacuri destabilizatoare”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a apreciat ca „destabilizatoare” atacurile cu drone ale Rusiei la gurile Dunării.
09.09.2023 | 20:46
NATO reactioneaza dupa gasirea celei dea doua drone in Romania Jens Stoltenberg Sunt atacuri destabilizatoare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După convorbirea avută cu președintele României, Klaus Iohannis, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a publicat pe rețeaua X un mesaj de solidaritate a Alianței Nord-Atlantice față de țara noastră, după ce în cursul zile de sâmbătă au fost găsite rămășițe ale unei a doua drone rusești care a ajuns pe teritoriul României.

Am vorbit cu Klaus Iohannis despre atacurile ruseşti în Ucraina de-a lungul Dunării şi despre fragmentele de dronă găsite în România. Nu există indicaţii că au fost intenţii de a lovi NATO, însă atacurile sunt destabilizatoare. Salut decizia SUA de a desfăşura mai multe avioane F-16 pentru apărarea aeriană a NATO. Suntem solidari cu România”, a scris Jens Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, localnicii din satul Plauru, județul Tulcea, au afirmat că o dronă lansată de ruși într-un atac asupra portului Izmail a ajuns pe teritoriul României. Inițial, autoritățile au negat categoric pentru ca după două zile să confirme existența acestei drone.

Însă în cursul zilei de sâmbătă Ministerul Apărării Naționale a anunțat imediat că au fost găsite resturi de la o a doua dronă, tot în apropiere de Plauru. Zona a fost izolată imediat de către MApN care continuă cercetările, pe baza informațiilor primite de la localnici.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 9 septembrie, militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică”, se spune în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.

ADVERTISEMENT

Președintele Iohannis l-a sunat pe Jens Stoltenberg

Spre deosebire de cazul primei drone, și de la Cotroceni reacția a fost imediată, fiind confirmată descoperirea anunțată de către MApN. Totodată, Iohannis a notificat aliații din NATO printr-o convorbire telefonică avută cu secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg.

Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre!

ADVERTISEMENT

În acest context, am avut astăzi o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia l-am informat cu privire la noile evoluții, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Într-o intervenție telefonică la Digi24, Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, de care aparține localitatea Plauru, a afirmat că noua descoperire a MApN se bazează pe informațiile primite de la localnici privind intrarea unor drone rusești în spațiul aerian al României. „Oamenii știau de mai multă vreme că au căzut drone, că le-au vâjâit deasupra capetelor, dar au fost ignorați de autorități”, a comentat Cernega.

ADVERTISEMENT
Tags:
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru...
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru crimă. Nimeni nu i-a reclamat dispariţia
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea...
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea să se întâmple în ring! FOTO La final, era de nerecunoscut
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie...
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie devastatoare la adresa jucătorilor lui Becali
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul...
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul celebru pe care l-a considerat iubirea vieții ei
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv...
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv nu ne iese”. Trucul de care trebuie să ții cont
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română