Life

Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate

Care sunt cele mai cunoscute tradiții românești legate de prima zi de Paște. Ce trebuie să faci pentru a avea belșug tot anul.
04.05.2024 | 09:50
Ce se mananca de fapt in prima zi de Paste Aduce noroc si prosperitate
Care sunt cele mai cunoscute tradiții românești legate de prima zi de Paște. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Anul acesta, credincioșii sărbătoresc Paștele pe data de 5 mai. Înaintea acestei sărbători, majoritatea au ținut post, așa că în prima zi de Paște se delectează cu cele mai bune preparate. Iată ce este recomandat să consumi dacă vrei să ai parte de noroc și prosperitate.

Tradiții și obiceiuri. Ce se mănâncă în prima zi de Paște

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători pe care creștinii o marchează an de an. Învierea Domnului vine la pachet cu multe tradiții și obiceiuri care se respectă de sute de ani.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai importante tradiții este legată de masa de Paște. Pentru această zi specială, gospodinele gătesc tot feluri de preparate, care mai de care mai gustoase. Însă, doar despre unele dintre ele se spune că sunt aducătoare de noroc și prosperitate.

În ziua de Paște, oul trebuie consumat prima dată. Se spune că există șanse să te întâlnești pe lumea cealaltă cu persoanele cu care ai ciocnit ouă de Paște. Oul care nu s-a spart poate fi păstrat timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului. Dacă acesta nu s-a stricat, înseamnă ca norocul va fi de partea ta tot anul.

ADVERTISEMENT

După ouă, ospățul continuă cu pește și pasăre. Tradiția spune că cine respectă această ordine, are parte de sănătate și va fi agil ca peștele și ușor ca pasărea.

Tot în prima zi de Paște, este recomandat consumul de pască și anafură. Se spune că acestea au puteri vindecătoare și, tocmai din acest motiv, unii credincioși păstrează bucăți din ele pe tot parcursul anului.

ADVERTISEMENT

Ce nu ai voie să faci de Paște

Ziua de Paște este o zi sfântă, iar multe dintre tradițiile legate de ea au caracter de interdicție. De exemplu, în prima zi de Paște nu ai voie să dormi. Se spune că cine doarme în această zi va avea ghinion tot anul, pe toate planurile.

De asemenea, în prima zi de Paște nu ai voie să arunci lumânarea cu care ai luat lumină de la biserică. Aceasta este considerată vindecătoare, așa că cine o are în casă, o poate aprinde în caz de boală sau supărări.

ADVERTISEMENT

În ziua de Paște, pragul casei nu trebuie să fie trecut de o femeie, ci neapărat de un bărbat. Se spune că aceasta aduce belșug locuinței și mult noroc.

În ziua de Învierea Domnului, nu este bine ca o familie să mănânce din ouă diferite. Din contră, cu toții trebuie să consume primul ou ciocnit, căci doar așa vor fi mereu uniți.

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște, în funcție de zona țării

O vorbă veche din popor spune ”câte bordeie, atâtea obiceie”, iar acest principiu se aplică și sfintei zile de Paște. În funcție de zona geografică, în România, creștinii respectă anumite tradiții.

În Moldova, tradiția spune că în noaptea de Înviere trebuie alungate toate spiritele rele. Ritualul de purificare constă în aprindere pocnitorilor după miezul nopții. În dimineața de Paște, preotul merge din casă în casă pentru a sfinți bucatele creștinilor. Abia după acest pas, oamenii se pot bucura de preparatele pascale.

Tot în Moldova, în dimineața de Paște se pune un ou roșu într-un vas cu apă care trebuie să conțină monezi. Se spune că cei mici trebuie să se spele cu apa pe față pentru a avea noroc tot anul.

În Bihor, una dintre cele mai importante tradiții este legată de oul roșu. Se spune că dacă acesta nu se strică timp de 40 de zile, anul va fi unul roditor și norocos.

În unele zone, principala preocupare a creștinilor este obținerea unei recolte bogate. Pentru asta, se presară faină pe câmp și se aruncă mac în râu. Se spune că aceste ritualuri au rol de protecție asupra culturilor.

În toată țară este valabilă tradiția purtării unor haine noi în ziua de Paște. Hainele noi simbolizează purificarea și marchează începerea unui nou capitol spiritual.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani...
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: E un exemplu
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al...
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede,...
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede, în doar 12 secunde
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot...
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot felul de terapii interesante''
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților