Life

Ce sfinți sunt sărbătoriți pe 14 februarie, de fapt. Greșeala pe care mulți români o fac

Mulți români nu știu ce sfinți sunt sărbătoriți pe 14 februarie. Asta în condițiile în care ziua este mediatizată ca fiind Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day.
13.02.2024 | 13:26
Ce sfinti sunt sarbatoriti pe 14 februarie de fapt Greseala pe care multi romani o fac
Ce sfinți sunt sărbătoriți pe 14 februarie. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câți români știu ce sfinți sunt sărbătoriți pe 14 februarie, de fapt? Pentru că în ultimii ani, această zi este cunoscută ca fiind Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day, mulți o asociază și cu Sfântul Valentin.

Ce sfinți sunt sărbătoriți pe 14 februarie, de fapt

Ziua de 14 februarie este așteptată cu nerăbdare de numeroase cupluri. Este considerată Ziua Îndrăgostiților, adică Valentine’s Day, astfel că multe persoane își fac cadouri și își demonstrează iubirea așa cum pot.

ADVERTISEMENT

Înainte de a afla ce sfinți sunt sărbătoriți pe 14 februarie, este bine să știm că în această zi, Sfântul Valentin nu este nici măcar pomenit. Mai exact, în Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, este pomenit în data de 30 iulie a fiecărui an și nicidecum în luna februarie.

Odată cu răspândirea conceptului de Valentine’s Day, însă, tot mai multe persoane ajung să facă o confuzie. Astfel, acestea urează ”La mulți ani” persoanelor care poartă numele de Valentin sau Valentina pe 14 februarie.

ADVERTISEMENT

Există de asemenea și Sfânta Valentina în Calendarul Ortodox. Pe de altă parte, aceasta este sărbătorită pe 10 februarie, cu patru zile înainte. Chiar și așa, multe persoane ajung să facă mari confuzii.

Greșeala pe care multe persoane o fac

Și totuși ce sfinți sunt sărbătoriți pe 14 februarie? Cu siguranță mulți români nu știau asta. În Calendarul Ortodox, pe data de 14 februarie, în fiecare an, sunt pomeniți Sfinţii Cuvioşi Auxentie, Maron şi Avraam.

ADVERTISEMENT

Iar Biserica Ortodoxă Română nu este nici ea foarte încântată de conceptul de Valentine’s Day. De altfel, această zi este mai degrabă o comercializare a sărbătorii care nu își are rostul. Și în ciuda acestui lucru, lucrurile au evoluat.

Nu doar că unele persoane nu știu ce sfinți sunt sărbătoriți pe 14 februarie. Acum există cupluri care se căsătoresc pentru o zi. Iar pentru Biserica Ortodoxă Română, acest lucru reprezintă doar o ”joacă comercială”, în condițiile în care ”dragostez nu se poate trăi într-o zi”.

ADVERTISEMENT

„Biserica nu blamează dragostea, dar nu este de acord cu erotizarea dragostei și nici cu comercializarea ei. Pentru că, de fapt, Valentine’s Day s-a transformat dintr-o celebrare a virtuții dragostei într-o comercializare a sărbătorii. În numele ei, se fac petreceri, se fac excursii.

Biserica dezaprobă acest fel de mercantilizare a sărbătorii. Aceasta este problema. Dragostea nu se poate trăi o zi. Este, de fapt, un teatru ceea ce fac. O joacă comercială. Nu există căsătorie de o zi, așa cum nu există dragoste de o zi, viață de o zi.”, spunea acum ceva timp, Eugen Tănăsescu, pe vremea când era purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

ADVERTISEMENT