Oamenii au încercat să răspundă la aceste întrebări de mult timp. Într-un articol din 1853 despre originea acestei zile, The New York Times a numit-o “una dintre acele probleme istorice misterioase care sunt condamnate să nu fie niciodată rezolvate”.
Publicația mai face o încercare în 2023 de a alcătui un scurt ghid al unora dintre principalele teorii despre Ziua Îndrăgostiților, de la Roma antică până în prezent.
Cea mai frecventă explicație pentru modul în care a apărut Ziua Îndrăgostiților este festivalul antic al Lupercalia, un ritual de fertilitate zgomotos, alimentat cu vin, în care bărbații și femeile romane se împerecheau. Această teorie a apărut în articole de presă timp de decenii, notează The New York Times.
Numele sărbătorii provine de la cuvântul lupus, care înseamnă lup în latină. Preoții sacrificau o capră, pentru fertilitate, și un câine, pentru purificare. După sacrificii, bărbații ieșeau în stradă și biciuiau femeile cu pielea animalului de capră pentru a le face mai fertile.
Lupercalia a fost sărbătorită timp de secole la mijlocul lunii februarie și, în cele din urmă, pe măsură ce Imperiul Roman a devenit mai puțin păgân și mai creștin, a fost transformată într-o sărbătoare în cinstea Sfântului Valentin.
Noel Lenski, un istoric de la Yale, a declarat pentru National Public Radio în 2011 că festivalul era cunoscut pentru desfrâu și nuditate până când Papa Gelasius I l-a transformat într-o sărbătoare creștină în secolul al V-lea. “Era mai mult o petrecere a bețivilor, dar creștinii le-au pus din nou haine”, a spus Lenski. “Asta nu a împiedicat-o să fie o zi a fertilității și a iubirii.”
Alții cred că Ziua Îndrăgostiților este legată de sărbătoarea lui Juno Februata, zeița romană a febrei iubirii. Pentru a celebra această zeiță era folosită o cutie din care bărbații singuri puteau extrage o bucățică de hârtie pe care era inscripționat numele unei femei. Cuplul astfel format participa la jocurile erotice care urmau, rămânea partener pentru următoarele 12 luni și, uneori, chiar se căsătorea.
Există puține informații de încredere despre viața Sfântului Valentin. Potrivit unei povești populare, tipărită în The Boston Globe în 1965, Sfântul Valentin a fost arestat după ce a sfidat un ordin al împăratului Claudius care le interzicea soldaților romani să se căsătorească.
Conducătorul Romei, Claudius al II-lea Gothicus, a creat o lege care le interzicea tinerilor să se căsătorească pentru a se putea înrola în armată. Cu toate acestea, Valentin a început să-i căsătorească în secret.
Valentin a fost arestat și închis într-o temniță. Ofițerul care îl păzea l-a provocat să îi redea vederea fiicei sale oarbe. Valentin a făcut un miracol, iar familia gardianului s-a convertit la creștinism. În ciuda acestui fapt, Valentin a rămas încarcerat și a murit la 14 februarie 269, după ce a fost decapitat și lapidat.
Nu toată lumea este convinsă de această versiune a evenimentelor. Jack B. Oruch, profesor de engleză la Universitatea din Kansas, a studiat Ziua Îndrăgostiților ca parte a cercetărilor sale despre poetul Geoffrey Chaucer. El era convins că Chaucer a fost sursa ideilor noastre moderne despre Sfântul Valentin.
Într-un articol academic din 1981, “Sfântul Valentin, Chaucer și primăvara în februarie”, Oruch a susținut că nu există nicio dovadă documentată a unei tradiții romantice legate de Sfântul Valentin înainte ca Chaucer să scrie poemele “Parlement of Foules” și “The Complaint of Mars” la sfârșitul secolului al XIV-lea.
Este posibil ca Chaucer să fi făcut legătura între Sfântul Valentin și romantism pentru că era convenabil: Ziua sfântului său, pe 14 februarie, a avut loc în momentul în care britanicii din secolul al XIV-lea credeau că începe primăvara, cu păsări care încep să se împerecheze și plantele care încep să înflorească, a scris Oruch.
Din punctul de vedere al lui Chaucer, un avantaj suplimentar a fost faptul că europenii din acea vreme credeau că “Valentine” era un nume care suna bine. Alți sfinți care erau sărbătoriți la jumătatea lunii februarie aveau nume cu un farmec mai puțin poetic: Sfânta Scholastica, Sfânta Austrebertha, Sfânta Eulalia și Sfânta Eormenhild.
Pare o teorie convingătoare, dar Oruch știa că este greu să concureze cu poveștile populare despre romanii romantici. “Articolul nu a făcut nicio diferență”, a spus el într-un interviu din 2011, referindu-se la cercetarea sa. “Toate articolele despre Ziua Îndrăgostiților din fiecare an repetă aceleași mituri.”