Life

Când sărbătorim, de fapt, sfântul Valentin în calendarul ortodox? Nu are legătură cu Ziua Îndrăgostiților

Când este sărbătorit, în realitate, sfântul Valentin în calendarul ortodox. Acesta nu are nicio legătură cu ziua îndrăgostiților sau Valentine's Day.
14.02.2023 | 07:00
Cand sarbatorim de fapt sfantul Valentin in calendarul ortodox Nu are legatura cu Ziua Indragostitilor
Când sărbătorim, de fapt, sfântul Valentin în calendarul ortodox Foto - Captură site vânzări
ADVERTISEMENT

Ziua îndrăgostiților mai este numită și Valentine’s Day. Doar că aceasta nu are absolut nicio legătură cu sfântul Valentin din calendarul ortodox. Iată când este sărbătorit, de fapt, sfântul Valentin, Dar și de ce nu are nicio legătură cu ziua în care este celebrată iubirea.

Când sărbătorim, de fapt, sfântul Valentin. La ce dată este celebrat

Contrar așteptărilor, pentru că numele acestei sărbători atât de populare în America și care a fost preluată și la noi în țară ar sugera că are o legătură cu sfântul Valentin, iată că lucrurile nu sunt deloc așa.

ADVERTISEMENT

Sfântul Valentin este sărbătorit de mai multe ori în decursul unui an în calendarul ortodox, dar niciuna dintre aceste date nu este pe 14 februarie, așa că biserica relatează că nu știe despre ce sfânt ar fi vorba pe data de la care este sărbătorită Valentine’s Day – sau ziua Sfântului Valentin, în traducere.

Sfântul Valentin este într-adevăr sărbătorit în luna februarie în calendarul Ortodox doar că pe data de 16,  alături de Sfântul Mucenic Pamfil. Tot sfântul Valentin mai este sărbătorit de biserica ortodoxă în calendar și pe data de 30 iulie, alături de Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române mai sunt trecuți și alți sfinți cu acest nume, dar la fel, niciunul pe data de 14 februarie. Astfel, biserica îi mai pomenește pe Sf. Mc. Valentina – 10 februarie, Sf. Mc. Valentin – 24 aprilie, Sf. Valentin – 24 octombrie.

De fapt, în calendarul romano catolic era pomenit în trecut un sfânt Valentin pe 14 februarie, dar a fost scos de acolo în anul 1969 din cauza ambiguităților datelor care au făcut, de fapt, ca el să fie numit un sfânt. Nici în calendarul ortodox nu există un sfânt cu acest nume care să fie sărbătorit pe 14 februarie.

ADVERTISEMENT

Adevărata origine a sărbătorii de sfântul Valentin

Care este adevărata origine a sărbătorii de sfântul Valentin. Conform site-ului crestinortodox.ro,  tradițiile de sfântul Valentin își au originea în Roma Antică, în serbările numite Lupercalia. Acesta se organizau anual pe data de 15 februarie pentru a le cinsti pe zeitățile Juno și Pan, care simbolizau fertilitatea și sexualitatea.

În această zi, tinerele necăsătorite trebuiau să scrie bilete de amor și flăcăii alegeau dintr-o urnă câte un astfel de mesaj.  Apoi, băieții care așteptau să se însoare trebuiau să o curteze pe fata care a scris biletul și care a avut grijă să se și semneze la final, cu toate șansele ca cei doi să ajungă să se căsătorească.

ADVERTISEMENT

Înainte cu mult timp în urmă, ziua Sfântului Valentin mai era numită și ziua nunții păsărilor, deoarece oamenii aveau credința că în această zi înaripatele își găsesc perechea cu care își vor petrece restul vieții.

ADVERTISEMENT