News

Ce spune raportul Corpului de Control despre dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu. Motivele demiterii secretarului de stat Mihai Dodu

Corpul de Control al Prim-Ministrului a publicat sinteza activității efectuate la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist.
24.01.2024 | 11:52
Ce spune raportul Corpului de Control despre dosarul de revolutionar al lui Marcel Ciolacu Motivele demiterii secretarului de stat Mihai Dodu
Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Dodu, șeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Mihai Dodu Facebook
ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii decembrie, premierul Marcel Ciolacu l-a demis din fruntea Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML), pe șeful instituției, Mihai Dodu. În vara anului trecut, secretarul de stat a respins cererea lui Ciolacu de a fi declarat ”luptător cu rol determinant la Revoluția din 1989”.

Mihai Dodu, îndepărtat de la conducerea SSRML la sfârșitul anului trecut

Șeful Guvernului spune că a răspuns solicitării Corpului de Control, în urma unei serii de nereguli pe care acesta l-a descoperit în cadrul instituției. Ulterior, pe 11 ianuarie, Marcel Ciolacu a renunțat și la procesul prin care contesta decizia Secretariatului de Stat și implicit la statutul de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989. Premierul anunțase, deja, că nu este interesat de beneficiile financiare care însoțesc acest statut.

ADVERTISEMENT

Acțiunea ”de documentare” efectuată de Corpul de Control al Prim-Ministrului la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 a vizat perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2023, iar nota de informare a fost finalizată la data de 10 ianuarie 2024. Sinteza controlului a fost făcută publică pe 23 ianuarie 2024.

Potrivit documentului, Corpul de Control a descoperit 11 nereguli în privința modului de funcționare a Secretariatului de Stat, în urma cărora a formulat ”propuneri și recomandări a căror implementare este monitorizată în cadrul acțiunilor de evaluare post-control”.

ADVERTISEMENT

Dosarul de revoluționar care ”s-a scurs” în presă

Una dintre ele se referă la încălcarea prevederilor privind liberul acces la informațiile de interes public (legea 544/2001)  la nivelul instituției, respectiv transmiterea unui dosar către mass-media, deși acesta făcea obiectul unei acțiuni în instanță. Dosarul ar fi fost transmis presei fără anonimizarea completă a tuturor datelor personale.

”Conducerea SSRML, la solicitarea mass-media, a transmis în copie un dosar administrativ de revoluționar, în condițiile existenței unui dosar civil aflat pe rolul unei instanțe de judecată, fără ca acest tip de documente să facă parte din Lista cu documentele de interes public aprobată la nivelul instituției și fără anonimizarea completă a tuturor datelor personale, nefiind respectate prevederilor art. 12 alin. (1) nr. 544/2004, cu modificările și completările ulterioare și a prevederilor art. 22 alin. (21) din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, aprobate prin HG nr. 123/2002, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în sinteza Corpului de Control.

ADVERTISEMENT

Dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu a fost subiectul unei investigații Recorder, publicată pe data de 13 decembrie 2023, data la care acțiunea civilă împotriva SSRML era pe rolul Tribunalului Buzău.

Secretariatul de stat funcționa fără o comisie de disciplină

Raportul Corpului de Control mai arată că membrii ”Comisiei art. 49” (care decide acordarea și retragerea titlurilor de luptător cu rol determinant) au anulat certificatele de LRD pentru un număr de 65 de persoane, precum și retragerea indemnizațiilor, pe baza a două decrete prezidențiale care nu se regăsesc printre situațiile prevăzute HG 1.412/2004 (pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii recunoștinței pentru eroii martiri). Asta în condițiile în care conducerea SSML nu ar fi procedat la actualizarea respectivei hotărâri de guvern, iar retragerea titlurilor s-a făcut fără anularea acestora în instanță.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a constatat că Secretariatul de Stat funcționa fără o comisie de disciplină, deși acest lucru era obligatoriu. În plus, SSML nu a dispus măsuri de verificare în termen de 60 de zile a tuturor dosarelor beneficiarilor care au ocupat funcții în Partidul Comunist Român și în cel Gărzile Patriotice, în perioada 1845 – 1989.

Au mai fost găsite probleme la Serviciul Juridic, respectiv în activitatea de soluționare a petițiilor, dar și lipsa unui raport semestrial de activitate.

SSRML a stabilit, pentru unele funcții de natură contractuală atribuții care presupun exercitarea prerogativelor de putere publică, mai arată documentul.

Probleme și la un concurs organizat de SSRML

Nereguli au fost descoperite și la o procedură de recrutare, pe data de 15.06.2021, unde a fost invocată imposibilitatea desfășurării concursului prin nerespectarea art 34 din HG 611/2008.

”Un membru al comisiei de soluționare a contestațiilor nu a informat conducerea SSRML despre starea de conflict de interese în care se afla, reglementată de art. 33 lit. B din HG nr. 611/2008, cu modificările și completările ulterioare, încălcând dispozițiile art. 34 alin. (2) din actul normativ respectiv”, se arată în document.

Corpul de Control ridică semne de întrebare și în legătură cu 800 de persoane minore la data Revoluției din 1989, care nu au avut calitatea de urmași ai celor care au deținut titlul de erou martir, dar sunt beneficiare de indemnizații de urmaș, ”aspect care creează incertitudini cu privire la legalitatea modului de acordare/dobândire a acestor calități”.

Popriri pe conturile din ”vina” serviciului economic

Alte nereguli descoperite de Corpul de Control vizează serviciul economic, care nu a alocat bani pentru cheltuielile de executare silită, lucru care a condus la situația în care ”timp de 3 ani de zile să nu fie onorate popririle înființate la trezorerie (un număr de 18 popriri însumând aproximativ 636 mii lei)”.

În fine, o altă situație reclamată a fost cea a unor dosare similare, pentru care instituția a acordat titluri diferite: unul de Participant la Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, iar altul de Luptător Rănit.

Ce spune fostul secretar de stat Mihai Dodu despre acuzațiile care i se aduc

După ce a fost demis, Mihai Dodu a declarat că presiunea asupra lui a crescut după retragerea titlurilor de Luptător cu Rol Determinant ”unor impostori”. Mihai Dodu se afla în fruntea SSRML în momentul în care dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu a fost respins, cu toate că în 2019 acesta fusese admis de exact aceeași instituție (în acest interval, Ciolacu nu a intrat în posesia titlului de luptător cu rol esențial în revoluție). Dodu spune, însă, că nu a făcut parte din comisia care a respins dosarul premierului.

Titlul de luptător cu rol determinant vine ”la pachet” cu o indemnizație de 2.000 de lei, care se poate acorda și retroactiv. De asemenea, după vârsta pensionării, beneficiarii mai pot încasa un bonus de 1.100 de lei.

ADVERTISEMENT