News

Marcel Ciolacu l-a demis pe secretarul de stat din cauza căruia a rămas fără certificatul de revoluționar. Prima reacție a lui Mihai Dodu. Update

Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Iulian Dodu, secretar de stat al SSRML. Dodu a fost acuzat că a inițiat retragerea titlului de revoluționar cu rol determinant al premierului.
28.12.2023 | 15:28
Marcel Ciolacu la demis pe secretarul de stat din cauza caruia a ramas fara certificatul de revolutionar Prima reactie a lui Mihai Dodu Update
Marcel Ciolacu l-a înlocuit pe secretarul de stat bănuit că a inițiat respingerea dosarului premierului pentru obținerea titlului de revoluționar cu rol determinant / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
28-12-2023
13:41

Mihai Dodu, prima reacție după ce a fost demis de premierul Ciolacu: ”Presiunea a crescut după retragerea titlurilor unor impostori”

Mihai Iulian Dodu, demis la mijlocul săptămânii de premierul Marcel Ciolacu din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, a avut o primă reacție în spațiul public.

Într-o intervenție pentru România Liberă, Dodu își explică demiterea sa prin faptul că Secretariatul a retras sub conducerea sa titlurile de revoluționar a mai multor ”impostori” și a menționat ”un cumul de factori”.

”Presiunea a crescut în mod constant. În cadrul PSD-ului există de altfel și un departament care se ocupă cu revoluționarii. Și în cadrul acestui departament sunt nume cărora le-am retras certificatul pe baza probelor, nu pe altceva. Sunt obișnuiți ai Partidului Social Democrat. 

Eram obligat prin funcția mea să analizez sesizarea, și să analizăm în cadrul comisiei cu mai mulți membri, și să luăm o decizie. Peste 90% dintre sesizări s-au finalizat cu retragerea certificatului și propune de retragere către instanță”, a spus el.

E o teamă directă a impostorilor să nu rămână fără beneficii sau să nu aibă parte de alte surprize”, a mai declarat fostul șef al Secretariatului pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

În ceea ce privește procesul pe care premierul Marcel Ciolacu l-a deschis împotriva instituției din subordinea sa, Mihai Dodu se teme să nu existe șicane.

Mi-e teamă că se vor face șicane serviciului juridic ca să nu ducă în condiții bune procesul. Vă dați seama, juriștii trebuie să meargă în instanță și sunt juriști care vor fi sub conducerea unui secretar de stat care este în siajul PSD-ului”, a afirmat el, conform aceleiași surse.

Mihai Iulian Dodu, secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, a fost demis printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu.

Mihai Iulian Dodu, acuzat că a ”umblat” la dosarul lui Ciolacu

Mihai Iulian Dodu a fost acuzat, în vara anului 2023, că a fost cel care ar fi inițiat retragerea titlului de revoluționar cu rol determinant al actualului premier, Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Dodu va fi înlocuit cu Sever-Romulus Stana, fost consilier al ANSVSA, care în 2019 a fost detașat temporar pentru a exercita funcția de prefect al Capitalei. Mihai Iulian Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în revoluție, numit în funcția de secretar de stat al SSRML de către fostul premier, Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu și-a înaintat dosarul pentru a fi declarat Luptător cu Rol Determinant în Revoluție încă din anul 2019, iar solicitarea a fost admisă cu majoritate de voturi.

ADVERTISEMENT

Potrivit news,ro, procedura nu a mai fost finalizată din cauza unor verificări realizate de DNA. În martie 2023, procurorii au clasat cauza, astfel că actuala comisie a reluat discutarea cererii lui Marcel Ciolacu.

Demisia lui Dodu, cerută încă din vară

În cursul lunii iunie, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a respins cererea actualului premier, într-o ședință în care Mihai Iulian Dodu a fost înlocuit din funcția de președinte, pe motiv că este în raport de subordonare față de Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, câteva asociații de revoluționari au cerut demiterea lui Dodu. Acesta a declarat că respectivele ONG-uri răspund la comandă politică.

„O delegaţie de preşedinţi de asociaţii care au făcut certificate pe bandă rulantă, adică şi-au bătut joc de demnitatea de a fi revoluţionar, s-a dus la PSD azi dimineaţă şi a cerut schimbarea mea pe motiv că eu umblu la dosare”, a spus Mihai Iulian Dodu, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

De ce vrea Marcel Ciolacu titlul de revoluționar cu rol determinant

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu a explicat că nu va solicita preschimbarea actualului certificat de revoluționar, pentru a beneficia de o indeminizație suplimentară. El a declarat că are, totuși, dreptul să arate nepoților că nu a fost un ”fals revoluționar”.

În plus, actualul premier a apreciat pozitiv faptul că o instituție subordonată a luat o decizie defavorabilă lui. ”Asta înseamnă că suntem într-un stat democratic”, a explicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT