Life

Ce sunt, de fapt, petele ruginii care apar pe salată. Nu este nevoie să o arunci

Semnele care îți arată dacă salata este sau nu proaspătă atunci când o cumperi din magazin. Ce reprezintă, de fapt, petele roșii de pe frunze.
23.02.2024 | 17:01
Ce sunt de fapt petele ruginii care apar pe salata Nu este nevoie sa o arunci
Cum știi că salata pe care o cumperi este proaspătă. Sursa foto: I-Unsplash
ADVERTISEMENT

Există câteva semne care îți arată dacă salata este sau nu proaspătă atunci când o cumperi din magazin. Petele ruginii te-ar putea determina să o lași pe raft, dar specialiștii au explicat ce înseamnă, de fapt, acestea.

La ce să fii atent când cumperi salata din magazin. Așa îți dai seama că e proaspătă

Există câteva indicii după care oamenii se ghidează atunci când aleg să cumpere salată din magazin. În timp ce unii sunt atenți la data expirării, alții se concentrează pe aspect și pe miros.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe suprafața frunzelor ar putea apărea pete roșiatice sau rozalii, dar acestea, spun specialiștii, apar din cauza faptului că planta este subțire, se descompune ușor și produce mult lichid.

Totuși, asta nu înseamnă că verdețurile nu mai sunt bune de consum. Fenomenul poartă numele de ruginire și reprezintă o caracteristică naturală post recoltare, după cum a declarat Katie Sabatini, dietetician înregistrat și manager al siguranței și asigurării calității alimentelor la Little Leaf Farms.

ADVERTISEMENT

„Motivul principal al acestei decolorări este din cauza manipulării și depozitării necorespunzătoare. Dacă frunzele sunt zdrobite sau tăiate, sau dacă salata este depozitată cu un exces de umiditate, aceasta poate duce la dezvoltarea mult mai rapidă a ‘ruginii’ pe frunze”, a explicat specialista.

Astfel că, în timp ce frunzele de salată pot avea un aspect neaspectuos, ea este în continuare sigură pentru consum. Totuși, atunci când cumperi verdețuri ambalate, ar fi bine să te orientezi după câteva detalii.

ADVERTISEMENT

Mai exact, evită să cumperi salata care are multe frunze închise la culoare sau moi, mucegai sau pete negre. Verifică întotdeauna datele de expirate sau dacă s-a strâns lichid în colțul ambalajului.

Cum să depozitezi corect verdețurile

Dacă ai cumpărat deja salata, atunci ai grijă la modul în care o depozitezi. Specialiștii recomandă să nu o ții aproape de alte fructe și legume, pentru a minimiza expunerea la gazul de etilenă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, temperatura de păstrare este bine să fie scăzută, pentru a evita descompunerea și ruginirea. Înainte de mânca salata, îndepărtează părțile moi și decolorate.

ADVERTISEMENT