News

VIDEO. Ce tip de măşti ne protejează cu adevărat de COVID-19! Sfatul medicului la “Fan ROMÂNIA!”

28.03.2020 | 07:43
VIDEO Ce tip de masti ne protejeaza cu adevarat de COVID19 Sfatul medicului la Fan ROMANIA
Ce tip de măşti ne protejează cu adevărat de COVID-19! Sfatul medicului la "Fan ROMÂNIA!" INQUAM_Photos_Octav_Ganea
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care România este în carantină şi ne este frică să nu ne infectăm şi la orice ieşire din casă, sfaturile corecte, avizate, sunt extrem de necesare. Eva Cristescu, medic de familie, a dezvăluit la emisiunea realizată de Horia Ivanovici, „Fan ROMÂNIA”,  ce fel de măşti trebuie să folosim pentru a ne proteja

Care sunt măştile care ne protejează de coronavirus: “Cele chirurgicale sunt mai bune decât cele de bumbac!”

“Riscăm în fiecare zi, dar așa este la război, noi acum suntem la război! Orice fel de mască este mai bună decât nimic, măștile chirurgicale, care se găsesc de cumpărat, sunt mai bune decât una din bumbac.

ADVERTISEMENT

Cele cu filtru, care se găsesc foarte rar, sunt cele mai bune. Dar rog populația să lase aceste măști, cu filtru, celor care stau la patul bolnavilor, ei sunt cei mai expuși și au cea mai mare nevoie de o protecție eficientă. Masca trebuie înlocuită în momentul în care se umezește, nu mai mult de trei ore”.

ADVERTISEMENT

“Suntem în război, iar medicii sunt cei mai expuşi!”

„În general medicii de familie sunt lăsați la periferia sistemului sanitar românesc, noi suntem din sistemul de sănătate public doar dacă e nevoie de noi. Avem dificultăți mari în aprovizionarea cu biocide și materiale de protecție, care se găsesc foarte greu pe piață și la niște prețuri imense.

Pacienții trebuie să telefoneze pentru programare, îi programăm la interval de timp necesar pentru ca sala de așteptare să nu se aglomereze, dacă avem posibilitatea să identificăm diagnosticul și tratamentul corect, facem asta și îi trimitem acasă cu rețeta. Dacă nu, îi trimitem către specialist cu bilet de trimitere.

ADVERTISEMENT

Sunt colegi care au posibilitatea să țină pacienți în curte, în așteptare, și pacienții stau afară la doi metri unul de celălalt. Admitem în sala de așteptarea maximum trei sau patru pacienți, depinde de mărimea sălii.

Dacă nu avem măști și mănuși le improvizăm, suntem expuși, tot personalul medical este expus, lucrul acesta se vede în numărul mare de spitale infectate deja. Toată lumea medicală este în pericol, de pe tot continentul.

ADVERTISEMENT

Vorbim cu colegi medici de prin alte țări, colegi de-ai noștri care lucrează acolo, asemenea probleme au și ei. În acest război, medicii sunt egali între ei peste tot în lume. O lăsăm și pe seama lui Dumnezeu, că nu avem de ales, noi încercăm să ne ferim cât de mult posibil, facem tot ce putem, dar resursele sunt cele care sunt”.

ADVERTISEMENT