News

Sondaj INSCOP, majoritatea românilor sunt pentru votul obligatoriu. Cei mai mulți, alegătorii PSD-PNL

Sondaj INSCOP: 62% din români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Majoritatea susținătorilor sunt votanții PSD-PNL
25.04.2024 | 08:51
Sondaj INSCOP majoritatea romanilor sunt pentru votul obligatoriu Cei mai multi alegatorii PSDPNL
Românii sunt mai interesați de vot și de procesul democratic decât în alți ani / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit unui sondaj INSCOP realizat în aprilie, 62% din români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, o schimbare de atitudine față de alți ani, în ideea că o prezență mai mare la vot aduce cu sine și schimbări în bine ale societății.

Votul obligatoriu, susținut mai ales de alegătorii PSD-PNL

Un sondaj INSCOP realizat în luna aprilie arată că 62% din români sunt de acord cu votul obligatoriu „deoarece dacă vin mai mulți oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine”. În aprilie 2014, procentul celor care susțineau votul obligatoriu era de doar 44,6%.

ADVERTISEMENT

„Susținători mai entuziaști ai votului obligatoriu sunt alegătorii PSD-PNL (74%) și ai AUR (68%), iar într-o măsură ușor mai redusă alegătorii ADU (58%)”, potrivit directorului INSCOP, Remus Ștefureac.

Potrivit sondajului, un procent de 35,6% sunt împotiva votului obligatoriu „deoarece actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine”. În aprilie 2014, procentul celor împotriva votului obligatoriu era de 41,7%. Un procent de 2,2% au fost non răspunsuri (13,6% în aprilie 2014).

ADVERTISEMENT

„Sunt de acord cu votul obligatoriu mai ales: votanții PSD-PNL, tinerii sub 30 de ani, cei cu educație primară sau medie, cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural și cei cu un venit mai redus. Votanții ADU, persoanele cu studii superioare, locuitorii din urbanul mare și angajații la stat sunt împotriva votului obligatoriu într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație”, precizează INSCOP.

Interes pentru procesul democratic

Potrivit lui Remus Ștefureac, un procent mai mare al celor care susțin votul obligatoriu (aproximativ două treimi din populație) denotă un interes crescut al cetățenilor față de procesul electoral.

ADVERTISEMENT

Folosirea dreptului de vot este o modalitate de a exercita cetățenia, le permite oamenilor să își protejeze libertatea și să facă să funcționeze democrația. O democrație poate trăi doar dacă cetățenii săi își asumă procesul politic, începând cu alegerile, ca pe o responsabilitate, ca pe o datorie chiar.

„Deficitul democratic alimentat de ratele scăzute de prezență la vot a produs schimbări în atitudinea românilor față de ipoteza introducerii votului obligatoriu. Dacă în urmă cu 10 ani, mai puțin de jumătate dintre români (45%) erau de acord cu votul obligatoriu, astăzi aproape două treimi din populație (62%) susțin introducerea votului obligatoriu în ideea că dacă vin mai mulți oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine.

ADVERTISEMENT

Este o creștere semnificativă care reflectă un interes mai ridicat față de procesele democratice, precum și o înțelegere a faptului că fără o prezență ridicată la vot, legitimitatea conducătorilor și progresul în societate sunt imposibile (…) De asemenea, oarecum surprinzător și disonant comparativ cu ratele de prezență la vot mai scăzute, tinerii cu vârsta de 18-29 susțin în proporții mai mari votul obligatiu (68%), comparativ cu celelate categorii de vârstă”, arată Ștefureac.

 

ADVERTISEMENT