Life

Ce tratamente este bine să faci pomilor fructiferi în luna iunie. Cea mai simplă metodă

Ce tratamente este bine să faci pomilor fructiferi în luna iunie? Există și o metodă simplă pe care te poți baza și care are rezultate excepționale.
22.06.2023 | 14:58
Ce tratamente este bine sa faci pomilor fructiferi in luna iunie Cea mai simpla metoda
Ce tratamente este bine să faci pomilor fructiferi în luna iunie. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După cum știi este bine să faci tratamente pompelor fructiferi în luna iunie. Ce ai de făcut mai exact și care sunt metodele cele mai simple? Vei avea un rod bogat și sănătos dacă alegi să le folosești.

Ce tratamente este bine să faci pomilor fructiferi în luna iunie

În primul rând este bine să faci tratamente pomilor fructiferi pentru a preveni îmbolnăvirea lor. Aceștia pot ajunge în cele mai rele cazuri să fie atacați de dăunători și nu numai. Iar luna iunie este esențială pentru a face acest lucru.

ADVERTISEMENT

Aplicarea unor tratamente corecte pomilor fructiferi în luna iunie te poate scăpa de vierme mărului și al prunului. De asemenea, pomii din livada ta vor fi feriți de păduchele lânos, dar și de alte numeroase boli.

Pentru fitosanitare, agrointel.ro recomandă cinci produse pe care le găsești în comerț. Este vorba despre Mavrij 2 F de la Adama, Movento 100 SC de la Bayer, Coragen de la FMC, Actara de la Syngenta sau Mospilan produs de Nippon Soda.

ADVERTISEMENT

În cazul în care dăunătorii au apărut deja, atunci tratamentul trebuie repetat atunci la un interval de 10-14 zile. În funcție de pomii fructiferi pe care îi ai, trebuie să știi ce să folosești. Astfel, dacă ai măr sau păr ori gutuii în curte, poți să folosești Score, Topsin Topas, Thiovit Jet, Systhane Forte Sulfomat, Clarinet etc.

De cealaltă parte, la pomi fructiferi precum cireș, vișin, prun, cais, ori piersic funcționează foarte bine fungicidele Karathane Gold, Score, Topsin, Sulfomat. În cazul în care nu știai, o altă metodă care dă roate este fertilizarea pomilor cu azot.

ADVERTISEMENT

Cea mai simplă metodă pentru un rod sănătos

Cum se face acest tratament pomilor fructiferi? În primul rând  e aplică azot diluat în apă 150 gr/10 litri apă. De ce cantitate ai nevoie? Acest lucru diferă în funcție de cât de tânăr este pomul. Astfel, se adaugă 10 litri la pomii tineri.

De cealaltă parte, cantitatea poate ajunge până la 30 litri soluție la pomii maturi. Iar o altă metodă care dă roade pentru cei care vor să evite îngrășămintele chimice este macerat din gunoi de pasăre. Deși la prima vedere nu pare o metodă prea bună, rezultatele sunt fabuloase.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie decât să pui gunoiul la macerat vreme de 2-3 săptămâni în apă. Optează pentru 5-7 găleți la 100 de litri de apă. Mai apoi, se diluează trei litri de macerat în alți șapte litri de apă. Vei adăuga substanța obținută la rădăcina pomilor.

De asemenea, după ce trece vara, în luna septembrie se adaugă gunoi de grajd, care trebuie să fie mai vechi de 2 ani, alături de el trebuie încorporat și NPK, care este un îngrășământ cu fosfor, azot, dar și potasiu.

Trebuie menționat faptul că aceste tratamente care trebuie făcute pomilor fructiferi în luna iunie nu trebuie utilizate când plouă. Planetele au nevoie de minim 3 ore de vreme fără ploaie după stropire.

În cazul în care începe ploaia, dar pomii au fost deja stropiți, atunci aplicarea trebuie reluată. Totodată, este important de știut că în zilele cu vânt sau cu temperaturi de peste 22-24 de grade nu se fac astfel de tratamente.

ADVERTISEMENT