Suntem în ultima etapă din postul Paștelui, cunoscută în calendarul creștin ortodox și ca Săptămâna Patimilor. În această perioadă, la biserică, se fac slujbe speciale, numite ”Denii”. Acestea au început de duminică, 9 aprilie, și se vor încheia în Vinerea Mare, pe 14 aprilie.
Atunci când au loc Deniile, la biserică nu se merge oricum. Se spune că trebuie să lăsăm toate mâhnirile acasă, să postim și să facem pace cu anumite persoane. De asemenea, femeile trebuie să țină cont de anumite reguli menționate în cărțile sfinte.
Conform dogmelor religioase, femeile sau fetele tinere care merg la slujbele din Săptămâna Patimilor, dar și în alte momente, trebuie să aibă capul acoperit cu o basma sau o eșarfă, să nu fie machiate, date cu ruj, deoarece lasă urme pe icoane, atunci când se apropie să le sărute.
De asemenea, într-o biserică se intră îmbrăcată cât mai decent. Nu sunt recomandate ținutele compuse din pantaloni strâmți, colanți, fuste scurte, rochii transparente sau afișarea cu decolteuri. Astfel, se arată respectul față de Dumnezeu și se creează conexiunea cu Acesta.
Pe lângă vestimentația decentă, la Denii și alte slujbe, atât femeile, cât și bărbații, trebuie să stea cât mai liniștiți, să nu vorbească, să nu bârfească, să nu se certe cu alte persoane, să nu pună gând rău cuiva, ci, dimpotrivă, să se roage pentru iertarea păcatelor și familiile lor.
Pentru cei care nu sunt de acord cu aceste reguli sau cu o parte dintre ele, preoții au o explicație. Părintele Eugen Ramon Ilie, care slujește la parohia ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, spune că atunci când decidem să trecem pragul unei biserici, să ne gândim la Dumnezeu, care nu este impresionat de cum arătăm în exterior, ci în interior.
”Încercăm să-i întoarcem cu faţa către Biserică şi pe cei care nu prea obişnuiesc să facă acest lucru, mai ales pe tineri, de accea este esenţial ca ei să ştie ce trebuie să facă atunci când vin la slujbă.
Dumnezeu nu este impresionat de cum arătăm în exterior(haine, machiaj, ruj etc.) ci de cum arătăm în interior, de adoraţia noastră pentru lucrările Lui şi de pioşenia noastră”, a explicat preotul, potrivit Adevărul.
Totodată, părintele Ramon îi sfătuiește pe credincioși ca în biserică să nu se mai gândească la nimic pământesc, să-și închidă telefoanele și să evite privitul în ele, deoarece este momentul în care ei se pot descărca de toate apăsările și vorbi cu Dumnezeu.
”Măcar două ceasuri din săptămână să trăieşti şi tu în adevărată reculegere şi rugăciune. De aceea nu este deloc potrivit să intri cu telefonul mobil deschis în Sfânta Biserică”, a mai transmis preotul.