Life

Deniile din Săptămâna Mare. Ce semnificație au. Programul complet al slujbelor

Deniile din Săptămâna Patimilor: ce reprezintă și când au loc predicile preoților. Ce înțeles are fiecare zi pentru credincioși.
10.04.2023 | 07:50
Deniile din Saptamana Mare Ce semnificatie au Programul complet al slujbelor
Deniile din Săptămâna Patimilor: ce reprezintă și când au loc predicile preoților. Ce înțeles are fiecare zi pentru credincioși. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Deniile din Săptămâna Mare. Ce semnificație au în funcție de zi. Programul complet al slujbelor de dinainte de Paște care are loc duminică, 16 aprilie 2023. Tot atunci creștinii ortodocși știu că se încheie postul.

Deniile din Săptămâna Patimilor: ce reprezintă și când au loc predicile preoților. Ce înțeles are fiecare zi pentru credincioși

Deniile din Săptămâna Patimilor încep din seara Floriilor și țin până în Vinerea Mare, pe 13 aprilie, când se cântă Prohodul Domnului. Acestea au loc în fiecare zi, la diverse ore începând de dimineața până seara târziu.

ADVERTISEMENT

Cuvântul denie vine de la slavonescul vedenie și se referă la priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania se întâlnește cuvântul strase, termen care simbolizează patima. Expresia a merge în strasti înseamnă a merge la denii.

Mai exact, cea mai profundă perioadă înainte de Învierea Domnului începe cu Denia din Sfânta Mare Luni. În această zi, denumită și Lunea Mare, Biserica ne amintește de Patriarhul Iosif care i-a vândut pe frații săi în Egipt. El este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.

ADVERTISEMENT

De asemenea, preoții mai amintesc de smochinul neroditor, blestemat de Mântuitor să se usuce pentru că nu avea rod. E o pildă din care oamenii trebuie să învețe că Dumnezeu atât iubire, cât și dreptate și că la judecata de apoi îi va pedepsi pe cei care nu au rodit.

Aceste citiri din Sfintele Evanghelii încep la ora 08:00. La ora 10:00 are loc Liturghia Darurilor înainte sfințite, iar de la ora 17:00 începe în mod oficial Denia. Același program este desfășurat de preoți și la Denia de Marți.

ADVERTISEMENT

În Marțea Mare se face pomenirea celor 10 fecioare. Din pildă aflăm că 5 fecioare au avut candelă fără ulei, iar celelalte candelă și ulei. Candela fără ulei reprezintă realizarea în sine în totală nepăsare de ceilalți, în timp ce candela cu ulei înseamnă evlavia însoțită de milostenie.

În Miercurea Mare se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa. Acest lucru simbolizează pocăința și îndreptarea omului care a greșit. În plus, este ziua în care Iisus a fost vândut de Iuda fariseilor pe 30 de arginți.

ADVERTISEMENT

În această zi Denia începe la ora 08:00, iar de la ora 10:00 are loc Liturghia Darurilor înainte sfințite. Programul din Săptămâna Patimilor continuă cu Sfântul Maslu, de la ora 11:45 și cu Denia care se săvârșește de la ora 17:00.

Deniile de Joi și Vineri: semnificație și orar

Joia, slujbele încep la 07:00 și continuă cu Liturghia Sfântul Vasile cel Mare, unită cu Vecernia (09:00). De asemenea Denia celor 12 Sfinți Evanghelii începe la ora 17:00, însă poate suferi modificări în funcție de fiecare parohie în parte.

Joia Mare ne aduce în prim-plan mai multe evenimente importante, unul fiind spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului.

În această zi de mare sărbătoare se scoate Sfânta Cruce în naosul Bisericii. Există obiceiul ca oamenii credincioși veniți la slujbă să aprindă lumânări și să stea în genunchi atunci când preotul citește din Sfintele Evanghelii.

În Vinerea Mare, când se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului și mărturisirea celui recunoscător care a dobândit raiul, slujbele încep la 07:00, în timp ce Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf are loc la 09:00. Denia Prohodului Domnului începe de la 17:00.

Totodată, sâmbătă, ceasurile încep la 07:00 și continuă cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare care este unită cu Vecernia de la 09:00. Slujba Învierii Domnului se desfășoară până aproape de miezul nopții 00:00.

Credincioșii prăznuiesc în această zi îngroparea lui Hristos cu trupul și pogorârea la iad cu sufletul pentru a ridica din stricăciune pe cei din veac adormiți.

ADVERTISEMENT