News

Ce vor discuta liderii europeni la summitul UE de la Sibiu. Cele mai importante teme ale reuniunii

09.05.2019 | 09:28
Ce vor discuta liderii europeni la summitul UE de la Sibiu Cele mai importante teme ale reuniunii

27 de şefi de stat şi de guvern, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, 900 de junaliști şi 100 de traducători au luat cu asalt Sibiul, care va găzdui Summitul unde se vor aborda teme legate de viitorul Uniunii Europene pentru următorii cinci ani! Gazda de onoare a Summitului este președintele Klaus Iohannis!

Printre temele discutate la Summitul de la Sibiu se numără și statul de drept

În loc să se pună accent pe Brexit, care a fost deja amânat, summit-ul de la Sibiu ar putea rămâne în istorie pentru dezbaterea legată de lupta Uniunii Europene împotriva schimbărilor climatice! Opt dintre cele 28 de țări membre au lăsat să se scurgă în presă un document prin care se cere ca Uniunea Europeană să se angajeze să stopeze emisiile de carbon până în 2050 și să aloce 25% din bugetul Uniunii pentru proiecte care să lupte împotriva schimbărilor climatice.

Documentul este semnat de Franța, Belgia, Spania, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Suedia. El mai spune că trebuie integrată de urgență piața de energie, fragmentată în acest moment. ”O piață de energie internă funcțională și mai integrată va fi cheia securității energetice în orice regiune”, se arată în documentul citat de Forbes. ”Folosirea optimală a infrastructurii și dezvoltarea unei piețe de energie interconectate sunt mijloace importante pentru atingerea acestui obiectiv”, mai spune acesta.

Teme Summit Sibiu
Una dintre telemele abordate la Summit-ul de la Sibiu va fi statul de drept

La Sibiu se va decide soarta Uniunii Europene pentru următorii cinci ani

Temele directoare pentru discuţiile de la Sibiu, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.

Președintele Consiliului European, Donald  Tusk, a transmis o scrisoare deschisă participanţilor la Summitul de la Sibiu, în care a vorbit despre aşteptările sale de la acestsummit. „Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune”, a punctat înaltul oficial.

Președintele Klaus Iohannis a spus că evenimentul de la Sibiu este un motiv de bucurie! „Summitul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici la summit şi mâine aici, din România, desenăm viitorul UE. Pentru români am un mesaj extrem de important: România contează, românii contează! Şi fiindcă suntem în perioada în care ne pregătim pentru alegerile europene trebuie să spun cu toată convingerea: votul românilor contează!”, a afirmat, miercuri, şeful statului.