News

Cea mai cunoscută catedrală din Cluj-Napoca, jefuită și vandalizată. Hoții au spart banii la păcănele

Catedrala Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a fost jefuită și vandalizată de hoți. Aceștia au spart banii la păcănele, deși nimeni nu știe care e suma exactă care a fost furată.
31.08.2022 | 12:53
Cea mai cunoscuta catedrala din ClujNapoca jefuita si vandalizata Hotii au spart banii la pacanele
Catedrala Sfântul Mihail din Cluj, jefuită. Foto: Actualdecluj
ADVERTISEMENT

Potrivit preoților care slujesc biserica construită în 1390, prima dată hoții au luat o cutie de bani, după care s-au întors și au distrus vitraliile într-o altă zi.

Jaf la Catedrala Sfântul Mihail din Cluj

Biserica a fost în renovare timp de trei ani și s-a redeschis acum 10 zile, însă vandalii și hoții au vânat-o cu atenție, potrivit parohului Attila Laszlo.

ADVERTISEMENT

Nu doar că s-au mulțumit să fure una dintre cutiile milei, dar au și spart vitraliile de neprețuit ale acestui monument unic în Transilvania.

”Sunt deosebit de trist că lucrările încă nu sunt terminate, iar deja sunt oameni care s-au întors împotriva acestui tezaur catolic transilvan. Momentan, polițiștii investighează cazul la fața locului, să sperăm că se va afla cine a comis o astfel de faptă sub acoperirea nopții. Mai presus de toate, sperăm ca integritatea și frumusețea bijuteriei Transilvaniei să nu fie puse în pericol pe viitor”, a transmis preotul paroh Attila Laszlo, conform romkat.ro.

ADVERTISEMENT

După 48 de ore, polițiștii au prins unul dintre hoți, fiind vorba de un bărbat din Brașov. Conform actualdecluj.ro, acesta a spart toți banii pe păcănele sau alte jocuri de noroc.

Bărbatul prins de polițiști are 31 de ani, este din Brașov și a recunoscut că a cheltuit sumele obținute din furt la păcănele și alte jocuri de noroc. Stabilirea unui prejudiciu exact pare imposibilă, conform anchetatorilor. E vorba de banii donați de vizitatorii bisericii și de enoriași, însă preoții estimează prejudiciul la peste 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Poliția încearcă să afle dacă bărbatul din Brașov a mai avut complici și dacă e responsabil și de vandalizarea vitraliilor. Cel mai probabil, cred anchetatorii, e vorba de mai mulți infractori.

”La data de 28 august a.c., în urma activităților investigativ-operative, polițiștii au identificat persoana bănuită de săvârșirea infracțiunii, fiind vorba despre un bărbat, în vârstă de 31 de ani, din municipiul Brașov”, a transmis IPJ Cluj, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Autorul va fi cercetat în stare de liberate, nefiind dispusă măsura arestării preventive a acestuia. Prejudiciul nu mai poate fi recuperat, conform polițiștilor.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților