News

Ceai și ulei cu THC, substanța principală din cannabis, retrase de la comercializare, din LIDL. A fost sesizat DIICOT

LIDL a retras de la comercializare un sortiment de ceai cu conținut ridicat de THC, subsatanța principală din cannabis. DIICOT-ul a fost sesizat în acest caz
27.08.2021 | 16:33
Ceai si ulei cu THC substanta principala din cannabis retrase de la comercializare din LIDL A fost sesizat DIICOT
ADVERTISEMENT

Alertele alimentare au fost publicate atât pe site-ul LIDL România, cât și pe cel al autorității Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Este vorba de două produse, ceai și ulei, ambele cu un conținut ridicat de THC. În acest caz, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

ADVERTISEMENT

Ceai și ulei cu THC, substanța principală din cannabis, retrase de la comercializare, din LIDL. A fost sesizat DIICOT

LIDL a retras de la comercializare două produse, pentru același motiv: conținut ridicat de THC. Atât lanțul de supermarketuri, cât și ANSVSA au avertizat că cele două alimente pot avea consecințe asupra sănătății.

La data de 25 august, s-a anunțat retragerea de la comercializare a produsului „Mogota Ceai de cânepă 20buc”. Oamenii care au achiziționat respectivul ceai sunt sfătuiți să nu-l consume.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, pot apărea probleme de sănătate, ca schimbări ale dispoziției și oboseală. Reprezentanții lanțului de supermarketuri au anunțat că vor restitui contravaloarea produsului, chiar și fără bonul fiscal.

Tot la 25 august, a mai fost rechemat un produs: „Produsul în cauză, „Vita D’or Ulei bio de canepă presat la rece 250ml“ a fost comercializat în magazinele Lidl România. Din considerente de protecţie a consumatorului, Lidl România a reacţionat imediat şi a retras acest produs de la vânzare”.

ADVERTISEMENT

„Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi restituită, chiar şi fără prezentarea bonului fiscal,” a transmis LIDL.

Sesiare la Diicot

Asociaţia Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu activitate în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, solicită autorităților demararea unei anchete, pentru a se stabili cum au ajuns respectivele produse în rețeua de supermerketuri.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere faptul că tetrahidrocanabinolul este o substanță psihotropă și indiferent de concentrație se încadrează noțiunii de drog de risc și intră sub incidența dispozițiilor penale, Asociația Pro Consumatori solicită DIICOT-ului declanșarea unei anchete la nivelul magazinelor din rețeaua Lidl în vederea identificării modului în care cele două produse alimentare cu conținut ridicat de tetrahidrocanabinol au ajuns să fie comercializate pe teritoriul României,” au scris reprezentații instituției în sesizărea trimisă la DIICOT.

Pentru că în România nu există limite minime sau maxime permise pentru consumul unor asemnea substanțe, orice produs care conţine THC se încadrează în categoria drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale, transmit autoritățile.

„Precizăm faptul că Δ9 – Tetrahidrocannabinol (Δ9 – THC) este o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta Cannabis, iar Cannabis-ul face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, fiind un drog de risc,” anunța DIICOT, într-un comunicat de presă de la începutul acestui an, în care informau tocmai cu privire la acest subiect.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României