News

Ceai și ulei cu THC, substanța principală din cannabis, retrase de la comercializare, din LIDL. A fost sesizat DIICOT

LIDL a retras de la comercializare un sortiment de ceai cu conținut ridicat de THC, subsatanța principală din cannabis. DIICOT-ul a fost sesizat în acest caz
27.08.2021 | 16:33
Ceai si ulei cu THC substanta principala din cannabis retrase de la comercializare din LIDL A fost sesizat DIICOT
ADVERTISEMENT

Alertele alimentare au fost publicate atât pe site-ul LIDL România, cât și pe cel al autorității Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Este vorba de două produse, ceai și ulei, ambele cu un conținut ridicat de THC. În acest caz, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

ADVERTISEMENT

Ceai și ulei cu THC, substanța principală din cannabis, retrase de la comercializare, din LIDL. A fost sesizat DIICOT

LIDL a retras de la comercializare două produse, pentru același motiv: conținut ridicat de THC. Atât lanțul de supermarketuri, cât și ANSVSA au avertizat că cele două alimente pot avea consecințe asupra sănătății.

La data de 25 august, s-a anunțat retragerea de la comercializare a produsului „Mogota Ceai de cânepă 20buc”. Oamenii care au achiziționat respectivul ceai sunt sfătuiți să nu-l consume.

FANATIK SUPERLIGA

ADVERTISEMENT

În caz contrar, pot apărea probleme de sănătate, ca schimbări ale dispoziției și oboseală. Reprezentanții lanțului de supermarketuri au anunțat că vor restitui contravaloarea produsului, chiar și fără bonul fiscal.

Tot la 25 august, a mai fost rechemat un produs: „Produsul în cauză, „Vita D’or Ulei bio de canepă presat la rece 250ml“ a fost comercializat în magazinele Lidl România. Din considerente de protecţie a consumatorului, Lidl România a reacţionat imediat şi a retras acest produs de la vânzare”.

ADVERTISEMENT

„Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi restituită, chiar şi fără prezentarea bonului fiscal,” a transmis LIDL.

Sesiare la Diicot

Asociaţia Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu activitate în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, solicită autorităților demararea unei anchete, pentru a se stabili cum au ajuns respectivele produse în rețeua de supermerketuri.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere faptul că tetrahidrocanabinolul este o substanță psihotropă și indiferent de concentrație se încadrează noțiunii de drog de risc și intră sub incidența dispozițiilor penale, Asociația Pro Consumatori solicită DIICOT-ului declanșarea unei anchete la nivelul magazinelor din rețeaua Lidl în vederea identificării modului în care cele două produse alimentare cu conținut ridicat de tetrahidrocanabinol au ajuns să fie comercializate pe teritoriul României,” au scris reprezentații instituției în sesizărea trimisă la DIICOT.

ADVERTISEMENT

Pentru că în România nu există limite minime sau maxime permise pentru consumul unor asemnea substanțe, orice produs care conţine THC se încadrează în categoria drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale, transmit autoritățile.

„Precizăm faptul că Δ9 – Tetrahidrocannabinol (Δ9 – THC) este o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta Cannabis, iar Cannabis-ul face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, fiind un drog de risc,” anunța DIICOT, într-un comunicat de presă de la începutul acestui an, în care informau tocmai cu privire la acest subiect.

CLIPUL ZILEI LA FANATIK SUPERLIGA