News

Cel mai ascuns secret al Elenei Ceauseșcu. Ce voia să facă fără știrea lui Nicolae Ceaușescu. Dezvăluiri din raportul CIA

Autori: Dan Suta, Silviu Ghering | 05.05.2019 | 14:04
Elena Ceaușescu a fost extrem de nepopulară. Sursa foto: HEPTA.RO

Un raport al CIA despre soții Ceaușescu scoate la iveală unul din cele mai bine păzite secrete ale soției fostului dictator. Elena Ceaușescu își făcea anumite planuri fără ca Nicolae să știe, iar planurile ei secrete aveau legătură inclusiv cu mersul țării. Aceasta voia, nici mai mult, nici mai puțin decât să fie președintele României.

Elena Ceaușescu plănuia să își îndepărteze soțul de la putere

Chiar dacă în perioada ceaușistă cei doi aveau frâiele puterii, Elena nu se bucura de popularitate, ba chiar i se spunea, evident în șoaptă, Odioasa. Chimista în acte își dorea să ajungă la Cotroceni în locul soțului ei. Acesta a fost marele vis al fostei prima doamnă de dinainte de 1989, conform unui raport CIA desecretizat.

„Ceauşescu, între timp, continuă să ţină în strânsoare economia şi să îşi promoveze familia şi soţia sa ambiţioasă, strângând cercul oficialilor cu influenţă de la conducerea ţării. De cealaltă parte, Elena Ceauşescu încearcă să îşi construiască propria ei bază de putere, ca şefă a Comisiei de cadre şi având legături strânse cu şeful Securităţii, Postelnicu.

Nostalgicii comunismului sunt tot mai puțini în țara noastră. Sursa foto: HEPTA.RO

România anului 1987: salarii tăiate și locuri de muncă tot mai puține

Deşi caută să se poziţioneze ca succesoare a lui Ceauşescu, soţia sa este atât de nepopulară şi atât de lipsită de aptitudini politice, încât alţi potenţiali succesori îi vor dejuca planurile rapid, o dată ce soţul ei va fi înlăturat. Pentru a avea succes, ar trebui să îşi îndepărteze soţul rapid, dar, i-ar fi foarte dificil să facă acest lucru”, se arată într-un raport CIA din 9 iulie 1987, relatează adevărul.ro. 

Din raportul CIA reiese felul în care guverna țara regimul ceaușist. 1987 se înscria în seria anilor de descreștere economică, iar situația se suprapunea cu reducerea salariilor din foarte multe sectoare și disponibilizări în masă, pentru că avea să apună epoca industrializării în forma cunoscută atunci, la nivelul tehnologic la care România se dezvolta în acea vreme.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!