Life

Cel mai bun tratament ecologic împotriva manei la roșii. Așa cresc sănătos, secretul bunicilor

Aceste acel mai bun tratament împotriva manei la roșii. Este trucul secret prin care bunicii obțineau cea mai bogată recoltă.
07.07.2023 | 19:00
Cel mai bun tratament ecologic impotriva manei la rosii Asa cresc sanatos secretul bunicilor
Cel mai bun tratament ecologic împotriva manei la roșii. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Dacă și tu te confrunți cu cultură de roșii lovită de mană, încearcă acest tratament ecologic. Bunicii îl foloseau pe vremea când toate soluțiile care sunt acum în fitofarmacii nu existau ori se găseau foarte greu și la un preț mult prea mare.

Tratament egologic împotriva manei la roșii pe care oricine îl are la îndemână

Dacă te-ai apucat recent de grădinărit și nu ai suficientă experiență, dar vrei să obții o recoltă bogată de roșii, atunci acest articol îți vine în ajutor. Plantele tale se confruntă cu inamici pe care de multe ori nu-i observi decât prea târziu.

ADVERTISEMENT

Iar unul dintre coșmarurile oricărui gospodar atunci când vine vorba de roșii este reprezentat de mană. Odată ce s-a instalat, poți să-ți iei adio chiar și de la întreaga cultură, așa că cea mai bună soluție este prevenția.

Mana este cauzată de o ciupercă microscopică ce se răspândește foarte rapid și este foarte greu de combătut. Astfel, dacă vrei să ajungi cele mai gustoase roșii chiar din propria grădină, trebuie să ai mare grijă.

ADVERTISEMENT

Cel mai eficient tratament ecologic împotriva manei la roșii este la îndemâna oricui. Bunicii îl foloseau pe vremea când nu existau atât de multe soluții în fitofarmacii, iar dacă erau, cu siguranță nu oricine își permitea.

Astfel, vei prevenii apariția manei dacă stropești roșiile cu lapte diluat sau zer. Specialiștii recomandă ca de trei ori o pe săptămână să faci o soluție formată din două părți egale de lapte și apă cu care să stropești plantele.

ADVERTISEMENT

Tot un tratament ecologic împotriva manei la roșii îl reprezintă și ceaiurile naturale de e usturoi, gălbenele, ardei iute, urzică , pelin, hrean ori infuzia de ceapă si coada calului, scrie aflacum.ro. 

Alte tratamente împotriva manei la roșii

O altă soluție împotriva manei este maceratul de tătăneasă sau urzică. De asemenea, la primele semne de mană poți să aplici de 2-3 ori zeamă bordeleza, formată dintr-un kilogram de piatră vânătă, amestecată cu 50 de litri de apă și un kilogram de var.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, pentru a nu risca să fie afectate de mană, nu planta roșii lângă cartofi. De altfel, plantele trebuie puse la o distanță considerabilă între ele, ca nu cumva tomatele să se contamineze între ele, iar frunzele deja afectate se îndepărtează.

ADVERTISEMENT