Life

Cel mai mare fabulist român a murit sărac și uitat de lume. Grigore Alexandrescu s-a stins după o suferință de 25 de ani

Cel mai mare fabulist român a murit sărac și uitat de lume. Acesta s-a stins din viață după o suferință lungă de 25 de ani.
21.11.2023 | 18:15
Cel mai mare fabulist roman a murit sarac si uitat de lume Grigore Alexandrescu sa stins dupa o suferinta de 25 de ani
Cel mai mare fabulist român a murit sărac. Grigore Alexandrescu s-a stins după 25 de ani de suferință. Foto Istorii Regăsite
ADVERTISEMENT

Cel mai mare fabulist român a murit sărac și uitat de lume. El s-a stins din viață după o suferință de 25 de ani!

Cel mai mare fabulist român a murit sărac. Grigore Alexandrescu s-a stins după 25 de ani de suferință

Grigore Alexandrescu s-a stins din viață sărac și uitat de lume. Deși a fost cel mai mare fabulist român, acesta a avut un final tragic și lipsit de prieteni.

ADVERTISEMENT

Bolnav și uitat de lume, Grigore Alexandrescu a murit în casa singurei sale fiice. S-a stins în 1885, fără bani și fără apropiați. Doar câțiva prieteni au mers la înmormântare, în rest, poetul și fabulistul a fost uitat de lume.

De altfel, Vasile Alecsandri, unul dintre prietenii acestuia, se declara mâhnit de faptul că toată lumea l-a uitat pe fabulist în ultimele sale clipe.

ADVERTISEMENT

„Moartea bietului Alexandrescu nu m-a mâhnit atât de mult (căci el era mort de mai mulţi ani), cât m-a mâhnit nepăsarea generaţiei actuale în privința lui şi uitarea în care căzuse renumele lui, odinioară strălucit”, spunea Vasile Alecsandri despre moartea sa.

Grigore Alexandrescu, mistuit de o boală grea

Grigore Alexandrescu a avut parte de o viață zbuciumată și, într-adevăr, a murit în sărăcie.

ADVERTISEMENT

De-a lungul carierei sale, a avut mai multe ocupații, inclusiv cea de profesor și jurnalist, dar nu a reușit să se bucure de un succes financiar considerabil. A trăit în condiții modeste toată viața sa.

Încă din copilărie acesta a avut o viață grea. Părinții lui au murit la o vârstă fragedă. A stat o perioadă cu un unchi și apoi s-a mutat în Capitală, unde a locuit „într-un beci”.

ADVERTISEMENT

Din 1860 a început să se schimbe viața poetului, după ce au început primele semne de boală. El a suferit până la finalul vieții sale, zeci de ani, de alienare mintală.

A existat și un zvon cu privire la boala lui Grigore Alexandrescu. S-a spus că fosta lui iubită, Mariţa Berlescu, l-a otrăvit cu o dulceață după ce el s-a căsătorit cu Raluca Stamatin.

ADVERTISEMENT