News

Cel mai prețios organ al nostru poate fi infectat de noul coronavirus. De data aceasta este și mai grav

19.06.2020 | 13:56
Cel mai pretios organ al nostru poate fi infectat de noul coronavirus De data aceasta este si mai grav
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus se poate dezvolta într-o altă zonă din corp, făcând lucrurile și mai complicate pentru cercetători și medici, care încearcă încontinuu să găsească un remediu împotriva infecției COVID-19.

Cercetătorii au anunțat că noul coronavirus are capacitatea de a se dezzvolta într-o altă zonă din corp, în afară de ceea ce se știa până acum, potrivit NewYorkPost.

ADVERTISEMENT

Mai exact, coronavirusul are capacitatea de a infecta și celulele din creier, acolo unde se poate dezvolta într-un ritm ce permite creșterea cantității virale de zece ori în numai trei zile, arată un studiu realizat recent.

Noul coronavirus poate să infecteze și celulele din creier

Cercetarea, ce urmează să apară în jurnalul de specialitate Altex, studiază potențialele efecte neurologice ale infecției COVID-19 prin injectarea virusului în celule ale creierului, dezvoltate în laborator din celule stem recoltate de la oameni.

ADVERTISEMENT

„Este foarte important să știm acum că cel mai prețios organ al nostru poate fi afectat direct de către virus”, a declarat Thomas Hartung, un profesor la Școala Johns Hopkins Bloomberg pentru Sănătate Publică.

Hartung și echipa sa au descoperit că, odată ce virusul pătrunde în neuronii din celulele cerebrale, se multiplică, iar nivelul infecției virale crește de 10 orei în numai trei zile.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cercetarea nu a putut demonstra că virusul poate trece de bariera pe care o are creierul, ce-i permite să se protejeze de o mulțime de virusuri și chimicale, prevenind astfel infecțiile la nivel cerebral.

Ce spun specialiștii despre bariera creierului

Astfel, chiar dacă celulele realizate în laborator seamănă foarte mult cu cele reale, acestea nu au aceas barieră de sânge pe care o are creierul.

ADVERTISEMENT

„Încă nu s-a demonstrat dacă noul coronavirus reușește să treacă de această barieră, dar se știe că inflamațiile severe, precum cele observate la bolnavii COVID-19, duc la dezintegrarea acestei bariere”, a mai spus Hartung.

Mai multe cercetări cu privire la impactul neurologic al virusului ar putea avea implicații importante în modul în care sunt tratați pacienții infectați cu noul coronavirus, a mai arătat cercetarea respectivă.

ADVERTISEMENT