Life

Cele două semne de circulație care dau bătăi de cap șoferilor. Mulți au fost puși în încurcătură din cauza lor

Există două semne de circulație care le dau mari bătăi de cap șoferilor. Mulți se simt încurcați în momentul în care le întâlnesc în trafic.
09.04.2023 | 14:32
Cele doua semne de circulatie care dau batai de cap soferilor Multi au fost pusi in incurcatura din cauza lor
Cele două semne de circulație care dau bătăi de cap șoferilor. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Este important să cunoaștem orice semne de circulație care ne apar în cale. Totuși, sunt momente în care unele dintre ele pot fi destul de neclare și ne induc în eroare. Sunt asemănătoare și îi pot pune în mare încurcătură pe cei care eu permis de conducere.

Cele două semne de circulație care îi pun în încurcătură pe șoferi

În Codul Rutier avem numeroase semne de circulație, dar și reguli. Fiecare dintre ele trebuie, evident, respectate. Iar cei care nu le respectă și sunt surprinși în trafic de polițiști riscă amenzi usturătoare, dar și puncte de penalizare. Care sunt cele două semne de circulație care le generală probleme mari șoferilor?

ADVERTISEMENT

Unul dintre ele este ”Prioritate față circulația din sens invers”. Cum arată acest semn rutier? Vorbim despre un semn albastru, în formă pătată, cu două săgeți, una roșie și una albă, către două direcții diferite. Se poate vedea în imaginea de mai jos acest lucru destul de clar.

Și totuși ce înseamnă acest indicator rutier și ce trebuie să facem când îl vedem? Avem prioritate față de celelalte autovehicule care circulă din sens opus, conform Codului Rutier, astfel că putem să circulăm fără griji pe acel sector de drum.

ADVERTISEMENT
Semnul Rutier care înseamnă ”Prioritate față circulația din sens invers”. Sursă foto: Codul Rutier
Semnul Rutier care înseamnă ”Prioritate față circulația din sens invers”. Sursă foto: Codul Rutier

 ”Montat pe sectoarele de drum ingustat unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe langa celalalt indicatorul din imagine este precedat de indicatorul “Drum ingustat”. La intalnirea acestui indicator, conducatorul autovehiculului are prioritate fata de toate autovehiculele care circula din sens opus”, spune Codul Rutier.

Ce amendă riști dacă nu respecți acest indicator rutier

De cealaltă parte, un indicator similar mai apare în spațiul public și te poate induce în eroare. Indicatorul rutier este sub formă de cerc roșu cu alb și are două săgeți, un roșie și una neagră. Acesta înseamnă ”Prioritate pentru circulația din sens invers”.

ADVERTISEMENT
”Prioritate pentru circulația din sens invers”. Sursă foto: Codul Rutier
”Prioritate pentru circulația din sens invers”. Sursă foto: Codul Rutier

Ce trebuie deci să facem când îl întâlnim? Să acordăm prioritate autovehiculelor care vin din sens opus. Practic în momentul în care apare acest semn, conducătorul auto pierde prioritatea pe care o avea înainte.

”Se monteaza pe sectoarele de drum ingustat unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe langa celalalt, fiind precedat de indicatorul “Drum ingustat”.

ADVERTISEMENT

La intalnirea acestui indicator, conducatorul autovehiculului pierde prioritatea fata de toate autovehiculele care circula din sens opus. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule carora li se adreseaza acest indicator”, prevede Codul Rutier.

Ce se întâmplă dacă nu respectăm astfel de semne de circulație? Neacordarea priorității de trecere a vehiculelor care au un astfel de drept este considerată o sancțiune. Drept urmare, conform Codului Rutier, aceasta poate fi sancționată cu sume cuprinse între 580 de lei și chiar și 1.160 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: