News

Cerberus dă peste cap vremea din România. Meteorologii ANM aduc vești proaste

Cerberus dă peste cap vremea. Inclusiv în România vor fi temperaturi ridicate din cauza valului fierbinte adus de anticiclon.
13.07.2023 | 07:53
Cerberus da peste cap vremea din Romania Meteorologii ANM aduc vesti proaste
Cerberus dă peste cap vremea. Colaj Fanatik/ Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cerberus dă peste cap vremea din țara noastră. Anticiclonul venit din Africa și denumit de specialiști după câinele monstruos din mitologia greacă, va aduce un val fierbinte în Europa. Inclusiv România va fi afectată de acest fenomen.

Cerberus dă peste cap vremea din România

Vor fi temperaturi de 40 de grade în mai multe țări, precum Italia și Turcia. Meteorologii estimează că în Spania și Grecia, valorile termice vor trece chiar și de 44 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Și în România sunt așteptate temperaturi de 40 de grade la umbră. De asemenea, fenomenul va aduce și furtuni puternice. Acestea și-au făcut simțită prezența încă de miercuri, în mai multe regiuni.

Au fost semnalate probleme în Hunedoara, acolo unde o furtună a distrus în câteva minute acoperișurile mai multor blocuri. Acestea au căzut peste autoturismele parcate ale oamenilor.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în județul Neamț, un bărbat și o femeie au rămas blocați în mașină. Cei doi au parcat autoturismul sub un copac, sperând că se vor adăposti de vijelie. Însă, arborele a fost spulberat de vânt, ajungând peste mașină. La fața locului au ajuns pompierii care au reușit să îi scoată pe cei doi din autoturism.

Furtunile au făcut ravagii și în municipiul Pașcani, din județul Iași, dar și în județul Bacău, acolo unde mai multe drumuri au fost blocate de copacii căzuți la pământ, potrivit reprezentanților ISU.

ADVERTISEMENT

Până când durează vremea caniculară

Avertizarea meteorologilor privind instabilitatea atmosferică a ieșit din vigoare în această dimineață, la ora 06:00. Însă, România rămâne sub cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat.

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie transmit că joi, 13 iulie, valul de căldură se va extinde în toată țara. Mai mult, nu vom scăpa de caniculă nici în următoarele zile. Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

„Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade.”, arată ANM.

 

ADVERTISEMENT