News

Canicula pune stăpânire pe România. ANM anunță că urmează 5 zile de foc, cu temperaturi de 40 de grade

Canicula pune stăpânire pe România. Potrivit ANM, un val de căldură va cuprinde întreaga țară, iar temperaturile vor fi ridicate.
10.07.2023 | 10:52
Canicula pune stapanire pe Romania ANM anunta ca urmeaza 5 zile de foc cu temperaturi de 40 de grade
Canicula pune stăpânire pe România. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Canicula pune stăpânire pe România. Reprezentanții ANM au emis, în această dimineață, o informare meteorologică valabilă în perioada 10-14 iulie. În acest interval, un val de căldură va fi prezent în țara noastră, care va aduce caniculă și disconfort termic.

Canicula pune stăpânire pe țara noastră

Temperaturile ridicate se vor resimți încă de la debutul acestei săptămâni. Luni, disconfortul termic va fi în creștere. Prognoza meteo arată cerul va fi variabil în majoritatea zonelor. În Carpații Orientali și în jumătatea estică a Carpaților Meridionali și în nord-estul Munteniei, vor fi înnorări temporare și ploi slabe.

ADVERTISEMENT

Ulterior, canicula va cuprinde Banatul și Oltenia. În următoarele zile valul de căldura se va extinde în Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, Transilvania și Crișana, iar temperaturile vor fi extrem de mari.

„Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade și disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”, a transmis ANM.

ADVERTISEMENT

Vor fi temperaturi de 40 de grade Celsius

Potrivit specialiștilor, urmează cinci zile de foc. Cel mai cald va fi miercuri și joi, atunci când va un aer cald din nordul Africii va ajunge în România. Canicula și disconfortul termic se vor resimți și mai mult.

Specialistul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Marius Timu, avertizează că valorile termice ar putea să depășească 40 de grade Celsius. Aceste temperaturi extreme vor fi atinse miercuri și joi, în anumite zone ale țării.

ADVERTISEMENT

„Vom depăși frecvent 35-36 de grade, mai ales în Câmpia Română și, cam toată săptămâna. Disconfortul termic va fi unul ridicat în aceste zone. Ne referim la Oltenia, la Banat, la Muntenia, sudul Moldovei și partea continentală a Dobrogei.

Cu siguranță, mai ales de marți încolo, indicele temperatură-umezeală va atinge și chiar va depăși pragul critic de 80 de unităţi. Practic, în aceste zone, vor fi zile, mai ales miercuri și joi, când temperaturile resimțite vor putea să depășească la amiază 40 de grade Celsius”, a transmis Marius Timu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au avertizat că toată săptămâna vor fi valori termice mai ridicate decât ar fi normal pentru această perioadă. De asemenea, cantitățile de precipitații vor fi deficitare, în special în sudul României și la munte.

 

ADVERTISEMENT