News

Prognoza ANM pentru intervalul 10 iulie – 7 august 2023. Patru săptămâni de caniculă extremă în aproape toată țara

ANM a emis prognoza pentru intervalul 10 iulie - 7 august 2023. Românii trebuie să se pregătească de patru săptămâni de foc, cu căldură extremă.
10.07.2023 | 12:45
Prognoza ANM pentru intervalul 10 iulie  7 august 2023 Patru saptamani de canicula extrema in aproape toata tara
Prognoza ANM pentru intervalul 10 iulie – 7 august 2023. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, meteorologii ANM au emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni, iar veștile sunt proaste pentru românii care nu se împacă prea bine cu căldura. Asta, în condițiile în care aproape toată țara va fi cuprinsă de caniculă extremă, iar temperaturile anunțate vor atinge deja 40 de grade Celsius.

Prognoza ANM pentru 10 iulie – 7 august. Se anunță caniculă extremă

Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele patru săptămâni românii vor avea parte de căldură extremă, de altfel temperaturi mult mai ridicate decât cele obișnuite pentru perioada similară a anilor trecuți. De altfel, meteorologii au anunțat deja că luna iunie a fost cea mai caldă din istorie, iar acum e de așteptat ca și luna iulie și august să fie un adevărat ”cuptor”.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru 10 – 17 iulie

Așadar, în prima săptămână a intervalului menționat, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile sudice. Meteorologii vorbesc despre medii ale temperaturilor de 22 de grade Celsius, astfel că maximele vor depăși cu ușurință 30 de grade Celsius.

Cât despre ploi, ANM transmite că sunt așteptate precipitații în zona nord-vestului extrem al țării, însă în rest cantitățile cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în sudul țării și la munte. Așadar, căldură multă fără prea multe ploi, un scenariu care dă mari emoții oamenilor care nu suportă căldura.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru 17 – 24 iulie

În a doua săptămână a intervalului menționat, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud și sud-est. Aici, meteorologii vorbesc despre temperaturii medii de 20 de grade Celsius.

”Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în zona montană aferentă, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval”, mai transmit specialiștii ANM atunci când fac referire la ploi, care au șanse mici să deranjeze populația.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru 24 – 31 iulie

În a treia săptămână a intervalului menționat, specialiștii ANM anunță că temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate de cât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-estice. Aici se vorbește despre temperaturi medii de 24 de grade Celsius, astfel că maximele au toate șansele să depășească 35 de grade Celsius.

”Regimul pluviometric se va situa în general în jurului celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile”, mai transmit meteorologii. Așadar, o veste oarecum bună pentru agricultori și pentru cei care doresc să se răcorească, măcar pentru un moment, cu ajutorul ploii.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru 31 – 7 august

În ultima săptămână a intervalului menționat, așadar începutul lunii august, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în sud-estul țări. Nu e de mirare, așadar, că temperaturile medii vor fi de 24 de grade Celsius, iar maximele vor depăși, cu siguranță, 30 de grade Celsius.

Așadar, o lună iulie caniculară, însă vestea bună ar fi că revin ploile la început de august, mai ales în regiunile nord-estice. ”Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval”, concluzionează specialiștii ANM.

ADVERTISEMENT