Sport

Champions League, premii de două miliarde de euro în noul sezon! România lipseşte de la masa bogaților de aproape un deceniu

Câștigătoarea trofeului Champions League în sezonul 2022-2023 poate obține cel puțin 80 de milioane de euro din partea UEFA. Simpla participare în grupe aduce 15 milioane fiecărei echipe.
06.09.2022 | 14:21
Champions League premii de doua miliarde de euro in noul sezon Romania lipseste de la masa bogatilor de aproape un deceniu
Cluburile participante în sezonul 2022-2023 al Champions League vor primi în total două miliarde de euro din partea UEFA. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noul sezon al UEFA Champions League, care începe astăzi, propune recompense financiare colosale pentru cele 32 de cluburi participante, repartizate în opt grupe.

În Champions League, important e să participi

Principiul olimpic “Important nu e să câștigi, ci să participi” se aplică excelent în cazul competiției de lux a fotbalului european, unde suma totală a premiilor se ridică la două miliarde de euro, iar simpla prezență în faza grupelor este răsplătită cu 15,6 milioane.

ADVERTISEMENT

Fiecare punct obținut în cele șase meciuri din grupe va fi recompensat cu 930 de mii de euro, pentru victorie o echipă urmând a încasa 2,8 milioane.

De aici încolo, performanțele sportive vor fi premiate pe măsură, cu fiecare etapă depășită.

Doar victoria din finală aduce opt milioane de euro campioanei

Astfel, calificarea în optimile de finală va aduce 9,6 milioane de euro, prezența în sferturi va atrage alte 10,6 milioane, iar atingerea semifinalelor va fi răsplătită cu încă 12,5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Calificarea în ultimul act al Champions League va aduce un bonus de 15,5 milioane de euro, iar cucerirea trofeului va îmbogăți vistieria noii campioane cu opt milioane de euro dintr-un foc: 4,5 milioane în urma victoriei din finală și alte 3,5 milioane pentru calificarea automată în Supercupa Europei.

Eventualul succes în confruntarea cu deținătoarea Europa League, în deschiderea sezonului european 2023-2024, va mai atrage un milion de euro.

ADVERTISEMENT

România nu mai prinde nici măcar firimiturile de la masa bogaților

Astfel, clubul care va câștiga finala Champions League de la Istanbul pe 10 iunie 2023 ar putea încheia sezonul cu cel puțin 80 de milioane de euro doar din participarea în cea mai puternică competiție intercluburi din Europa.

Un minim de 10 puncte, necesar în majoritatea situațiilor pentru calificarea în optimi, ar genera câștiguri de 25 de milioane de euro: 15,6 din participarea în faza grupelor și alte 9,4 milioane în urma rezultatelor obținute. Iar traseul victorios până la Cupa cu Urechi Mari va aduce încă 56,2 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Champions League a rămas masa bogaților din fotbalul european, de la care România nu mai primește nici măcar firimiturile. Ultima prezență a unei echipe din Liga 1 în Champions League a fost în sezonul 2013-2014, când Steaua a obținut trei puncte și s-a clasat pe ultimul loc într-o grupă cu Chelsea, Schalke 04 și FC Basel.

ADVERTISEMENT