News

China câștigă de pe urma războiului din Ucraina. Piața globală de armament se remodelează în favoarea Beijingului

Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina schimbă piețele mondiale de armament. China câștigă acolo unde Rusia nu mai vinde.
11.07.2023 | 18:10
China castiga de pe urma razboiului din Ucraina Piata globala de armament se remodeleaza in favoarea Beijingului
Rusia pierde controlul asupra pieței de armament din unele țări în favoarea Chinei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina a afectat puternic capacitatea Rusiei de a furniza arme pe piața internațională, atât din cauza sancțiunilor, cât și a uzurii pe câmpul de luptă din Ucraina. În cazul în care aceste schimbări duc la efecte de lungă durată asupra bazei industriale de apărare a Rusiei, ar putea apărea oportunități pentru alți furnizori de a remodela peisajul pieței internaționale de armament. Iar China ar putea beneficia cel mai mult de această situație.

Capcana războiului din Ucraina

Inversarea tendinței în ceea ce privește vânzările de arme ale Rusiei este anterioară războiului din Ucraina și pandemiei Covid-19. Până în 2016, Rusia reușise să își extindă și să își mențină cota pe piața internațională de armament, reducându-și în același timp dependența de vânzările către China. După 2016, datele disponibile public arată că Rusia a început să înregistreze scăderi majore ale valorii armelor exportate către aproape toți clienții săi, cu excepția Indiei și a Chinei.

ADVERTISEMENT

Rusia ar putea pierde și mai mult controlul asupra piețelor de armament ale unor țări, din cauza faptului că producția va fi redirecționată către câmpul de luptă din Ucraina pentru a acoperi pierderile masive de echipamente, ceea ce deja determină unele țări să înceapă să cumpere în altă parte, analizează Defense News. Rusia a ratat deja termenele de livrare pentru echipamente și servicii de întreținere către Camerun și India – un client cheie – și este posibil ca Moscova chiar să își răscumpere propriile exporturi pentru a le utiliza în Ucraina.

Nu e Rusia, vine China

Când vine vorba de cursa pentru a satisface cererea de sisteme rusești, China se află într-o poziție deosebit de avantajoasă. Șase dintre cele mai mari 15 firme de apărare din lume sunt întreprinderi de stat chineze. China dispune de capacitatea de producție în domeniul apărării pentru a satisface cererea internă, livrând în același timp comenzi mari de sisteme și platforme din ce în ce mai sofisticate cumpărătorilor străini.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, China a livrat Pakistanului avioane de luptă de generația a patra și o navă de război. Iar Thailandei o mare platformă de luptă de suprafață. Fregata Type 054 A/P livrată Pakistanului este cea mai mare și, se presupune, cea mai avansată navă de război pe care China a exportat-o vreodată. Prin urmare, în doar doi ani, China aproape că și-a triplat valoarea vânzărilor de arme de la minimul ultimilor 10 ani din 2020.

Sisteme derivate din industria rusă

China se află într-o poziție privilegiată și pentru a aborda lacunele de capacitate. Multe sisteme chinezești sofisticate sunt derivate din omologii ruși, iar sistemele de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune se numără printre cele mai căutate capacități de către clienții Rusiei. China a dezvoltat seriile HQ-9 și HQ-17 de sisteme de rachete sol-aer bazate pe sisteme rusești S-300 și sisteme de rachete sol-aer Tor-M, cu îmbunătățiri. Acestea oferă performanțe mai bune în comparație cu omologii lor ruși în țările în care furnizorii occidentali nu sunt dispuși să exporte capacități similare, cum ar fi Serbia.

ADVERTISEMENT

Atacul dronelor

În plus, progresul rapid al Chinei în ceea ce privește punerea în serviciu și exportul de drone face parte din tranziția sa de la exportator de nișă de „arme de valoare” (sisteme rentabile, dar cu tehnologie inferioară) la exportator de capacități de ultimă generație. Dronele au ajutat China să se impună pe piețele cu o prezență înrădăcinată nu doar a Rusiei, ci și a SUA.

De exemplu, în ultimii zece ani, vânzările de armament ale Chinei către Arabia Saudită (care este principalul client al SUA în materie de vânzări militare și un client extrem de exigent în general), precum și către Egipt și Emiratele Arabe Unite (printre principalii clienți ai Rusiei) s-au axat aproape exclusiv pe capacități de atac aer-sol fără pilot la bord, cu ajutorul UAV-urilor din seria Wing Loong și CH (sau Rainbow), asociate cu muniții ghidate.

ADVERTISEMENT

În timp ce SUA domină piața de armament din Arabia Saudită, Washingtonul a fost până acum reticent în a vinde UAV-uri acestei țări, oferind astfel o deschidere de piață pentru China. Arabia Saudită a optat chiar pentru a produce UAV-uri în comun cu China. Pe măsură ce dronele devin vedetele războiului din Ucraina și în războiul din Nagorno-Karabah, cererea lor va continua să crească, ceea ce oferă perspective mari pentru China, atâta timp cât dronele continuă să își demonstreze eficiența, așa cum au făcut-o și în Africa.

Flexibilitate și prețuri atractive

China face dovadă de flexibilitate în alegerea locului de vânzare a armelor, iar produsele sale au apărut în mod miraculos în locuri în care Beijingul a promis că nu le va vinde, cum ar fi transportoarele blindate de trupe Shaanxi Baoji Tiger, folosite de forțele rusești în Ucraina. Beijingul oferă, de asemenea, prețuri atractive cumpărătorilor.

Unii cumpărători au început să se plângă de deficiențe grave de calitate în achizițiile chinezești, cum ar fi cele patru nave de război vândute Pakistanului care nu pot trage rachete asupra unei ținte sau flota de avioane de luptă JF-17, oprită la sol de Myanmar din cauza unor defecțiuni tehnice. Este posibil ca China să fie nevoită să depășească publicitatea negativă cu privire la calitatea produselor sale dacă dorește să realizeze pe deplin beneficiile potențiale prezentate de pierderile Rusiei.

Beijingul, pe plus din pierderile lui Putin

Războiul din Ucraina pune la încercare producția de apărare a Rusiei, ceea ce are efecte în amonte asupra capacității Moscovei de a exporta arme. Aceste provocări ar putea afecta Rusia pentru anii sau chiar deceniile următoare, dacă națiunea va trebui să își reconstituie inventarul militar după război. China are oportunitatea, stimulentul și capacitatea de a câștiga din pierderile Rusiei. Pe măsură ce Rusia renunță la o parte tot mai mare din cota sa pe piața globală de armament, nu există prea multe lucruri care să stea în calea succesului „aliatului” lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT