News

Tehnologii occidentale găsite în rachetele rusești lansate împotriva Ucrainei. Este vorba inclusiv de multinaționale din SUA

Tehnologii occidentale, încă prezente în armele lansate de Rusia împotriva Ucrainei. Raport scandalos pentru companiile aliaților.
07.07.2023 | 15:38
Tehnologii occidentale gasite in rachetele rusesti lansate impotriva Ucrainei Este vorba inclusiv de multinationale din SUA
De la începutul războiului, rușii au lansat peste 6.000 de rachete împotriva Ucrainei, omorând civili și distrugând infrastructuri / Foto: Facebook / Volodymyr Zelensky
ADVERTISEMENT

Armele Rusiei lansate împotriva Ucrainei conțin și acum tehnologii occidentale, în ciuda sancțiunilor împotriva Moscovei și declarațiilor șefilor de stat și de guvern în sprijinul Kievului. Două treimi din companiile care furnizează aceste tehnologii sunt multinaționale americane. Miza este crucială pentru rezultatul războiului.

Tehnologii occidentale în rachete și echipamente de luptă rusești

Tehnologii occidentale sunt încă prezente, la 500 de zile de la declanșarea războiului în Ucraina, în armele rusești lansate împotriva țării sale vecine. Rachete rusești cad zilnic asupra Ucrainei, cum a fost cazul bombardamentului de joi asupra celui mai mare oraș din vestul țării, Liov, iar mai multe țări occidentale, prin intermediul companiilor lor de tehnologie, sunt parțial responsabile de aceasta.

ADVERTISEMENT

O responsabilitate care durează chiar de la începutul războiului declanșat la 24 februarie 2022 de Vladimir Putin, potrivit unui raport publicat în această săptămână de Grupul internațional de lucru privind sancțiunile împotriva Rusiei. Raportul arată cu degetul spre 155 de companii străine ale căror peste 1.000 de componente au fost găsite în 58 de rachete și echipamente militare rusești analizate pe câmpul de luptă ucrainean.

Multinaționale americane

Aceste descoperiri ilustrează nepăsarea Moscovei față de sancțiunile economice și restricțiile occidentale față de comerțului internaţional, care i-au fost impuse după invazia din Ucraina. Două treimi dintre aceste companii sunt multinaționale americane. Câteva dintre ele au birouri și unități de producție în Canada, arată Le Devoir. Subliniind că „Rusia este puternic dependentă de tehnologia occidentală” pentru „producția de arme de război” și că componentele descoperite „nu provin din stocuri vechi”, Grupul solicită „o aplicare mai eficientă a sancțiunilor existente”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, organismul recomandă „controale mai stricte ale exporturilor”, precum și o direcționare specială a acelorași exporturi, care trec acum prin țări terțe în care, de la izbucnirea războiului, companiile paravan au făcut posibilă eludarea sancțiunilor. Comerțul indirect între Rusia și mai multe țări occidentale a crescut de la 54% în 2021 la 98% în trimestrul patru din 2022, potrivit Grupului. O parte din acest comerț trece prin China, dar și printr-o constelație de alte țări „prietene” ale Occidentului care nu fac parte din coaliția internațională care a impus sancțiuni Rusiei, cum ar fi Turcia, Kazahstan, Armenia, Georgia și Emiratele Arabe Unite.

Cifre tulburătoare din Canada

Comerțul internațional al Canadei nu a scăpat în mod clar de această reorganizare a rutelor, potrivit unei analize a datelor federale realizate de sursa citată. Cifrele arată o scădere radicală a exporturilor de baterii cu litiu (-91%) și de circuite imprimate (-73%), două componente cu dublă utilizare care pot fi folosite la fabricarea de arme, către Rusia între 2021 și martie 2022.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în 2022, aceste exporturi au crescut brusc cu 4.000% în cazul circuitelor imprimate către Turcia, cu 2.700% către Emiratele Arabe Unite și cu 900% către Kazahstan, țări cunoscute ca acționând ca intermediari pentru Rusia. Toate acestea în comparație cu anul precedent. În cazul bateriilor cu litiu, Canada a trimis 72 de unități în Turcia în ianuarie 2022, înainte de război.

În luna octombrie a aceluiași an, au fost exportate 9.650 de unități, o creștere de 135 de ori. Același lucru este valabil și pentru Kazahstan, unde comerțul cu aceste baterii a crescut de la 116 unități în 2021 la 36.000 în 2022, o creștere de 310 ori. Cu toate acestea, datele federale nu menționează destinația finală a acestor exporturi și nici utilizarea acestor produse, care pot fi folosite ca și componente în echipamente militare, inclusiv în arme letale.

ADVERTISEMENT

În martie, Turcia și-a înăsprit discret controalele la frontiere și a blocat în cele din urmă exportul și reexportul către Rusia a produselor vizate de sancțiunile occidentale, inclusiv a mai multor componente electronice și electrice. Complicitatea devenea jenantă pentru acest membru NATO, care se confrunta cu o avalanșă de critici.

Dovezi materiale

Pentru Grupul internațional de lucru pentru sancțiuni împotriva Rusiei, nu există însă nicio îndoială că componentele critice găsite în rachetele rusești trimise în Ucraina, dar și în drone, vehicule blindate și rachete, cum ar fi microcipuri, regulatoare de tensiune, condensatori, carduri de memorie etc., proveneau de la companii occidentale. Inclusiv de la companii americane precum Analog Devices, Texas Instruments, Intel Corporation. Sau de la Infineon din Germania, Samsung din Coreea de Sud și STMicroelectronics din Elveția.

Aceasta pentru a numi doar câteva. În cazul celor două rachete rusești Kh-101 care au căzut asupra Kievului în decembrie anul trecut, analiza resturilor a dus la concluzia „aproape sigură” că acestea au fost fabricate în cele două luni care au precedat atacul, folosind componente occidentale care au reușit, eventual, să ocolească sancțiunile, rezumă raportul.

Companiile, cu „nu” în brațe

Contactată de Le Devoir, compania americană AMD, citată în raport, a declarat că respectă „cu strictețe toate sancțiunile americane și reglementările globale de control al exporturilor” și a reiterat că a „suspendat toate vânzările și asistența tehnică pentru produsele (sale) în Rusia, Belarus și în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina în martie 2022”. De asemenea, susține că are un „program solid de conformitate a exporturilor” pentru a preveni deturnarea produselor sale către Rusia.

Același lucru valabil și pentru compania Renesas din Japonia. Producătorul de semiconductori, care are birouri în Ontario, afirmă că „respectă pe deplin sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a acțiunilor sale în Ucraina” și se declară împotriva „utilizării produselor sale pentru încălcarea drepturilor omului”, după cum a rezumat un purtător de cuvânt. La rândul său, Texas Instruments, într-o declarație laconică trimisă publicației franceze, a precizat că nu-și va mai vinde produsele în Rusia și că „nu susține și nici nu aprobă utilizarea produselor sale în aplicații pentru care nu au fost concepute”.

Zelenski cere presiuni pentru controlul exporturilor

În iunie, într-un document prezentat membrilor G7, din care face parte și Canada, de către președinția ucraineană, Volodimir Zelenski a cerut marilor economii ale lumii să exercite presiuni asupra țărilor care nu acționează în mod convingător pentru a controla exporturile de componente critice către Rusia. Miza este crucială pentru rezultatul războiului.  În luna mai, Școala de Economie din Kiev (KSE), Ministerul ucrainean al Apărării și Fundația Jamestown au estimat că, la începutul acestei veri, Rusia va atinge niveluri foarte scăzute în rezervele sale de rachete Iskander 9M723 (12%), rachete Kalibr (11%) și rachete Kh-101 (5%).

Peste 6.000 de rachete împotriva Ucrainei

Cu toate acestea, potrivit Ucrainei, Rusia s-a adaptat la sancțiuni și ar trebui să își poată dubla producția de rachete între 2022 și 2023, de la 512 la 1.063, folosind componente occidentale de care Moscova nu se poate lipsi. Aceasta este o constatare îngrijorătoare la aproape un an și jumătate de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și de la începutul sancțiunilor impuse Moscovei.

„Lanțul de aprovizionare militară rusă a continuat să aibă acces la tehnologii occidentale critice de la începutul războiului, pe tot parcursul anului 2022 și în primul trimestru al anului 2023”, denunță Grupul de lucru internațional privind sancțiunile împotriva Rusiei. „Ocolirea sancțiunilor nu poate rămâne nepedepsită”. De asemenea, Grupul solicită ca „cadrul de reglementare” existent pentru combaterea spălării banilor să fie aplicat în viitor „la controlul exporturilor”, pentru a combate aceste derive. „Din februarie 2022, rușii au lansat peste 6.000 de rachete împotriva Ucrainei”, rezumă Grupul, „lovind 3.387 de clădiri și infrastructuri non-militare și ucigând 1.734 de civili”.

ADVERTISEMENT