News

Chinezii, îngrijorați de o revenire a restricțiilor Covid. Autoritățile reintroduc testarea în aeroporturi și spitale

Oamenii din China încep să se îngrijoreze de revenirea testărilor și restricțiilor Covid. Politicile guvernului de la Beijing au stârnit proteste masive în trecut
08.12.2023 | 15:26
Chinezii ingrijorati de o revenire a restrictiilor Covid Autoritatile reintroduc testarea in aeroporturi si spitale
Chinezii sunt îngrijorați de o revenire a restricțiilor Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La un an după ce China a renunțat brusc la controalele sale notorii și stricte de tip zero-Covid și pe fondul unei creșteri recente a numărului de cazuri de boli respiratorii, unii cetățeni chinezi încep să se îngrijoreze cu privire la o posibilă reintroducere a controversatului regim de testare în masă și a restricțiilor care au definit anii de pandemie și care au dus, în cele din urmă, la o erupție fără precedent de tulburări publice.

Chinezii, îngrijorați de o revenire a restricțiilor Covid

Îngrijorările coincid cu noi relatări privind revenirea testărilor Covid în aeroporturi și spitale, precum și cu o notificare emisă luni de Ministerul chinez al Educației, prin care se îndeamnă școlile din întreaga țară să intensifice eforturile de prevenire a virusurilor gripale și a Covid înaintea sezonului de iarnă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe rețelele de socializare chinezești circulă zvonuri potrivit cărora aplicația de urmărire a Covid la nivel național este reactivată în unele provincii, unii utilizatori susținând că aplicația nu a fost niciodată oprită, deși cenzura unui hashtag aferent nu a făcut decât să alimenteze și mai multe speculații.

“Scene ca aceasta mă fac să mă simt foarte inconfortabil”, a comentat un utilizator Weibo sub un videoclip cu persoane în costume de protecție care dezinfectează o școală din provincia Hebei. “Există zvonuri răspândite că aplicația de urmărire a sănătății este reactivată și îngrijorări că va avea loc o altă carantinare…

ADVERTISEMENT

Aceste îngrijorări probabil nu se vor adeveri, cu excepția cazului în care va exista o nouă pandemie”, a scris un alt utilizator Weibo. “Aceste îngrijorări reprezintă cu adevărat teamă și tristețe în legătură cu traumele din ultimii trei ani și ură față de abuzul de putere din timpul Covid.”

Autoritățile chineze, în alertă

În ultimele luni, spitalele din China s-au confruntat cu un val de pneumonie și alte boli respiratorii în rândul copiilor. Autoritățile chineze au atribuit valul de cazuri sezonului rece, agenților patogeni cunoscuți și Covid. Valul a fost monitorizat, de asemenea, de Organizația Mondială a Sănătății, care a luat legătura cu autoritățile chineze pentru a furniza mai multe informații despre agenții patogeni respiratori.

ADVERTISEMENT

În noiembrie, OMS a precizat că China a îmbunătățit supravegherea bolilor respiratorii de la jumătatea lunii octombrie, acoperind diverse virusuri și bacterii respiratorii, și că se aștepta o creștere a numărului de boli respiratorii odată cu sosirea iernii.

În luna mai, China a înregistrat o revenire bruscă a cazurilor de Covid, alimentată de varianta XBB, ceea ce a stârnit îngrijorări în întreaga lume. Dar, în ciuda previziunilor conform cărora în China se vor înregistra până la 65 de milioane de cazuri de Covid pe săptămână, experții în sănătate publică de la acea vreme au avertizat împotriva panicii legate de posibilitatea apariției unei alte pandemii. Aceiași experți au făcut evaluări similare cu privire la cel mai recent val de boli respiratorii din China.

ADVERTISEMENT

Ce a însemnat politica zero-Covid?

În cadrul politicii chineze zero-Covid au existat lockdown-uri care cuprindeau cartiere sau orașe întregi, utilizarea pe scară largă a aplicațiilor de urmărire a contactelor, teste regulate în masă și carantină obligatorie. Aceste măsuri au părut să dea rezultate, China susținând că a înregistrat o rată scăzută de infectare în cea mai mare parte a celor doi ani în care a fost în vigoare regimul zero-Covid (deși fiabilitatea datelor furnizate de China este neclară). Dar chiar și în timp ce guvernele din restul lumii au ridicat treptat regulile de distanțare socială și oamenii au revenit la viața lor normală, China și-a menținut restricțiile.

Pe măsură ce viața în China sub umbra pandemiei a continuat, măsurile stricte de carantină au început să fie din ce în ce mai mult analizate de către observatorii internaționali și de către publicul chinez: pe prima pagină a ziarelor au apărut rapoarte despre lucrători din domeniul sănătății care pătrundeau în casele oamenilor în căutarea persoanelor cu infecții Covid, despre autorități care omorau animalele de companie în timp ce proprietarii lor erau în carantină, despre cartiere închise cu lanțuri și lacăte pentru biciclete, despre locuitori care se luptau acasă cu lipsa alimentelor și a medicamentelor. O criză de sănătate mintală și o singurătate extremă s-au înrădăcinat, de asemenea, deși o creștere a numărului de sinucideri nu a fost niciodată atribuită oficial măsurilor împotriva pandemiei.

Proteste masive din cauza politicii zero-Covid

Frustrarea publică a ajuns la punctul culminant în noiembrie anul trecut, când un incendiu într-un apartament a ucis cel puțin 10 persoane în Xinjiang și mulți au acuzat restricțiile Covid pentru împiedicarea eforturilor de salvare.

Proteste fără precedent au izbucnit în unele părți ale țării, când mii de oameni s-au adunat pentru a-și exprima furia și nemulțumirile cu privire la închiderile pe termen nelimitat la care au fost supuși, organizând ceea ce unii au descris la momentul respectiv drept cea mai mare provocare la adresa legitimității președintelui Xi Jinping pe care a cunoscut-o țara. La doar câteva săptămâni după demonstrațiile istorice, China a renunțat la politica zero-Covid.

Cu toate acestea, amintirile perioadei în care a fost aplicată această politică rămân proaspete în mințile celor care au trecut prin asta. În vreme ce unii au învățat să facă glume pe seama acestei politici criticate pe scară largă, experții avertizează că mulți rezidenți chinezi vor avea nevoie de ani de zile pentru a-și reveni din traumă.

Vaccinul actualizat contra Covid-19 funcționează pe cele mai noi variante

Fiecare vaccin Covid-19 este cu un pas în urma virusului. În timpul necesar companiilor pentru a fabrica vaccinul, SARS-CoV-2 este deja ocupat să se muteze în diferite versiuni care pot eluda răspunsul imunitar produs de acesta.

Dar, chiar dacă ultimul vaccin vizează XBB.1.5, o variantă care nu mai este dominantă în SUA, pare să facă o treabă decentă în ceea ce privește respingerea unora dintre variantele emergente. Într-un studiu publicat pe serverul de preprint bioRxiv, oamenii de știință conduși de Dr. David Ho, director al Centrului de cercetare Aaron Diamond AIDS Research Center de la Universitatea Columbia, raportează că vaccinul poate genera anticorpi puternici care pot neutraliza nu doar XBB, ci și variante precum HV.1, care reprezintă în prezent 31% din infecțiile din SUA, și HK.3, care contribuie la jumătate din noile infecții din Asia (și aproximativ 7% în SUA).

Echipa a analizat probe de sânge de la 60 de persoane cu diferite antecedente de infectare și vaccinare Covid-19, reprezentând scenarii din lumea reală. Toți au avut patru până la cinci doze de vaccinuri cu ARNm – cel mai recent, vaccinul bivalent BA.4/5 care a fost recomandat înainte de noua injecție XBB.1.5.

Un grup nu avusese niciodată Covid-19 și a primit vaccinul de rapel XBB.1.5. Un alt grup s-a vindecat recent de o infecție cu XBB și nu a primit rapelul XBB. Ultimul grup a fost infectat anterior cu o variantă Omicron și nu a primit rapelul XBB.1.5.

Rezultate bune contra variantelor emergente

Probele de sânge de la acești voluntari au fost comparate cu versiuni de laborator ale variantelor virusului SARS-CoV-2: originalul, BA.5, XBB.1.5 și EG.5.1 (o variantă care s-a răspândit pe scară largă în această toamnă). Probele au fost testate, de asemenea, împotriva a patru subvariante emergente: HV.1, HK.3, JD.1.1, și JN.1.

Rezultatele sugerează că noul vaccin XBB.1.5 ajută la generarea de anticorpi împotriva variantelor pe care vaccinul nu a fost conceput în mod special pentru a le viza – și anume HV.1, HK.3, JD.1.1 și JN.1. Aceste niveluri de anticorpi au fost de 13 până la 27 de ori mai mari în sângele persoanelor care nu au avut niciodată Covid-19, dar care au primit un vaccin XBB.1.5.

Ele au crescut de 10 ori în rândul persoanelor imunizate cu acest nou vaccin care au avut o infecție anterioară cu Omicron. Aceste răspunsuri au fost ușor mai mici decât nivelurile de anticorpi generate împotriva XBB.1.5, dar sugerează totuși că cel mai recent vaccin poate oferi o protecție mai largă împotriva unei varietăți de variante. Aceasta este o veste încurajatoare, în condițiile în care lupta dintre vaccinuri și virus continuă și în acest sezon.

Vaccinul actualizat nu a ajuns încă în România

Deși Agenția Europeană a Medicamentelor a autorizat vaccinuri actualizate de la trei producători – Pfizer în 31 august, Moderna în 15 septembrie, Novavax în 31 octombrie, pentru utilizare în Europa, în România centrele de vaccinare nu au primit niciuna dintre aceste variante actualizate de vaccin.

Ministrul Sănătății a declarat cu trei zile în urmă că ar urma ca România să primească 1,2 milioane de doze de vaccin contra Covid de la Moderna, adaptate noilor tulpini. “Ele au fost achiziționate în momentul în care s-au făcut acele memorandumuri semnate de Guvern în anul 2021. Avem în momentul de faţă o singură tranşă de circa 1,2 milioane de doze de la Moderna.

Este vaccin adaptat tulpinilor de acum. Este un vaccin care fusese plătit încă din anul 2020 ca şi avans la contractul iniţial. Este practic un vaccin care trebuia oricum livrat pentru că fusese plătit în urmă cu mai bine de doi ani”, a declarat Alexandru Rafila. Nu se știe însă când ar urma să ajungă acestea. Centrele de vaccinare din București spun că nu au primit până acum nicio informație.

ADVERTISEMENT
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie...
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală : „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
„Țara care şi-a achitat datoria la FMI, dar a plătit în continuare, fiindcă...
„Țara care şi-a achitat datoria la FMI, dar a plătit în continuare, fiindcă nu avea o arhivă care să ţină evidenţa”. Cazul ireal dezvăluit de o directoare de la Arhivele Naţionale
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși...
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși avea ordin de protecție. Un avocat tranșează situația: „E și culpa ei”
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de...
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost...
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost surprinsă la vila de lux primită moștenire, însă nu singură, ci alături de actualul soț. Imaginile au stârnit multe reacții, unii au fost surprinși să vadă cine e bărbatul
Chef Florin Dumitrescu, după finala MasterChef 2024: “Mă retrag la mine în peșteră,...
Chef Florin Dumitrescu, după finala MasterChef 2024: “Mă retrag la mine în peșteră, pun piatra la intrare”. Ce spune vedeta despre întoarcerea la Pro TV. Exclusiv
Ralflo şi Aura B. au nevoie de spitalizare după lupta din cuşca RXF....
Ralflo şi Aura B. au nevoie de spitalizare după lupta din cuşca RXF. Ce spun cei doi artişti despre meciul pe care l-au pierdut
Cine este generalul din Academia Română, prezent alături de Călin Georgescu la lansarea...
Cine este generalul din Academia Română, prezent alături de Călin Georgescu la lansarea mișcării Pământul Strămoșesc. Cum a devenit multi-milionar în euro
“El e singurul lider politic la vârf care va mai fi prezent în...
“El e singurul lider politic la vârf care va mai fi prezent în structurile viitoare”. Verdictul dat de un avocat și de un antropolog
Amenda care îți strică sărbătorile. Ajunge la 12.000 de lei dacă încalci această...
Amenda care îți strică sărbătorile. Ajunge la 12.000 de lei dacă încalci această regulă
Monica Bîrlădeanu a făcut marele anunţ lângă bradul de Crăciun
Monica Bîrlădeanu a făcut marele anunţ lângă bradul de Crăciun
Lângă ce oraș românesc deschide o fabrică cel mai mare producător de mașini...
Lângă ce oraș românesc deschide o fabrică cel mai mare producător de mașini electrice din lume
Rusia AMENINȚĂ iar România! OMUL lui Putin a spus-o CLAR: ”Va fi neutră sau A...
Rusia AMENINȚĂ iar România! OMUL lui Putin a spus-o CLAR: ”Va fi neutră sau A NOASTRĂ”
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din...
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Un orădean a obținut peste 30.000 de euro daune de la Wizz Air,...
Un orădean a obținut peste 30.000 de euro daune de la Wizz Air, după ce compania a anulat o cursă de la Madrid: „Dacă nu plătesc, putem sechestra un avion la sol”
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O...
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea