Life

Ce să citești când epidemia de gripă pare iminentă și Covid-19 dă semne de întoarcere, pentru a înțelege altfel situația: „De-acum o să fie timp pentru toate”

În concordanță cu epidemia de gripă care bate la ușă și cazurile de Covid-19 în creștere, cititul vindecă, mai ales cu cărțile potrivite.
15.01.2023 | 11:42
Ce sa citesti cand epidemia de gripa pare iminenta si Covid19 da semne de intoarcere pentru a intelege altfel situatia Deacum o sa fie timp pentru toate
Cărți cu și despre epidemii. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid-19 dă semne că nu a trecut, cazurile de gripă se înmulțesc îngrijorător și toate astea, vrei nu vrei, cauzează stres. Din fericire, un remediu este cititul, iar FANATIK îți vine un ajutor cu o listă de cărți întocmită în concordanță cu vremea de afară.

Cărți pe care să le citești în vremuri… bolnăvicioase ca aceasta

Nu de mult ne bucuram că pandemia de Coronavirus s-a încheiat și viața își reia cursul, dar fericirea n-a durat. La finele lui 2022, autoritățile ieșeau în față și anunțau o nouă creștere a cazurilor. Ca și cum asta nu era de ajuns, o epidemie de gripă bate la ușă.

ADVERTISEMENT

În 2020, anaarecărți.ro a întocmit o listă de opere cu epidemii și pandemii, însă FANATIK le scoate la lumină acum, într-o perioadă greu încărcată, ca să te ajute să treci mai ușor peste dar și să înțelegi ce se întâmplă.

Poate ai impresia că Dragoste în vremea holerei a lui Gabriel Garcia Marquez ar putea fi cu succes starul acestui articol, dar nu. Pentru că preponderentă e povestea de iubire, iar holera e lăsată undeva în spate, ceea ce nu e neapărat de rău.

ADVERTISEMENT

Totuși, Ciuma a lui Albert Camus, autorul ce și-a numit pisica Țigară, descrie epidemia de boală din orașul algerian Oran foarte bine, cu detalii amănunțite greu de imaginat.

Moartea la Veneția, scrisă de Thomas Mann, o nuvelă ce spune povestea unui scriitor și a călătoriei lui în oraș este o altă sugestie. Viața protagonistului se schimbă când se îndrăgostește de un băiat, iar iubirea pentru tânărul cu părul blond îi dă putere trupului său măcinat de boală.

ADVERTISEMENT

Calule Alb! Călărățule Palid!, scrisă de Anne Porter după ce a făcut față gripei spaniole

Tot o nuvelă a scris și Anna Porter după ce a supraviețuit gripei spaniole, iar opera poartă numele de Calule Alb! Călărățule Palid!. A fost publicată în anii ’30, secolul trecut, și spune povestea incredibilă de dragoste dintre Miranda și soldatul Adam. Ceea ce o face remarcabilă este finalul: „De-acum o să fie timp pentru toate”.

Pentru cei deja stresați și afectați de ce în jur, există soluții: W. Somerset Maugham și scriitura blândă, feminină, din Vălul Pictat. Acțiunea are loc în China colonială, în timpul unei epidemii de holeră. După ce Kitty, personajul principal, își părăsește soțul pentru un alt bărbat, îl urmează pe acesta departe de casă doar pentru a-l vedea cum moare.

ADVERTISEMENT

Tragedia îi deschide inima și mintea, așa că decide să călătorească din nou până la capătul pământului- de fapt până în Caraibe- pentru a se dedica creșterii și educației copilului său.

Opțiuni pentru cei mici: cartea Ciuma Stacojie scrisă de Jack London

Poate că printre cei la care ajunge acest articol se află și părinți care nu știu cum să explice ce se întâmplă acum în țară și în lume micilor oameni pe care-i au acasă. De la scriitorul Colț Alb- Jack London- cartea Ciuma Stacojie le poate fi de folos copiilor.

În operă este expus monologul unui fost profesor care le povestește copiilor născuți după pandemie, cum au fost vremurile din timpul acesteia și cum omenirea, așa cum o știm, a fost la un pas să dispară definitiv. Ce moment mai bun pentru așa o lectură decât cel de acum, în care măștile chirurgicale deveniseră, practic, accesoriu de zi cu zi?

ADVERTISEMENT