News

Cinci cadavre recuperate din mare după prăbușirea elicopterului armatei japoneze. Căutările continuă în zona insulei Okinawa

Cinci militari japonezi au murit și alți cinci sunt dați dispăruți în urma prăbușirii unui elicopter în apele teritoritale nipone.
16.04.2023 | 15:45
Cinci cadavre recuperate din mare dupa prabusirea elicopterului armatei japoneze Cautarile continua in zona insulei Okinawa
Elicopter UH-60JA, de tipul celui prăbușit în mare/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Cinci cadavre au fost găsite de un submarin într-o operațiune de căutare a unui elicopter al armatei japoneze care a fost dat dispărut la începutul acestei luni cu 10 persoane la bord, la sud de prefectura Okinawa, informează Kyodo News.

Cadavrele au fost găsite pe fundul oceanului

Armata încearcă să stabilească identitatea persoanelor găsite pentru a confirma oficial dacă este vorba de militarii aflați la bordul elicopterului Mitsubishi UH-60JA. O parte avariată a aeronavei a fost localizată și urmează să fie recuperată.

ADVERTISEMENT

Cadavrele au fost găsite în cursul dimineții de duminică, pe fundul oceanului, la o adâncime de circa 106 metri. Căutările continuă pentru localizarea celorlalte cinci persoane date dispărute. Se crede că elicopterul s-a prăbușit după ce a dispărut de pe radar la scurtă vreme de la decolarea de pe insula Miyako, pe 6 aprilie.

Operațiunile de căutare au decurs cu dificultate fiind necesară o tehnică specială care să permită scadandrilor să opereze la adâncimi mari pentru perioada mai lungi. Încercările de a utiliza echipamentul special au fost oprite vineri din cauza unor defecțiuni, iar sâmbătă au fost temporar întrerupte din cauza vremii.

ADVERTISEMENT

Printre persoanele aflate la bord se afla și generalul-locotenent Sakamoto Yuichi (55 ani), comandant al Diviziei a 8-a a forțelor terestre japoneze, staționată în prefectura Kumamoto. Trupurile au fost găsite la 6 kilometri nord de insula Irabu, care este legată de Miyako printr-un pod.

Cauza accidentului rămâne necunoscută

Deocamdată nu este cunoscută cauza imediată a accidentului aviatic. Niciunul dintre cele două turnuri de control a traficului aerian din zonă nu au primit vreun mesaj de alarmă din partea transmițătorului de urgență al aeronavei, programat să se activeze automat în caz de impact.

ADVERTISEMENT

Elicopterul a trecut printr-o inspecție speciale la sfârșitul lunii martie, după 50 de ore de zbor, și a fost testat printr-un zbor de o oră însă niciun fel de anormalitate nu a fost detectată cu acest prilej.

Dispariția elicopterului a fost anunțată pe 7 aprilie de către ministrul Apărării din Japonia, Hamada Yasukazu. Imedia după dispariție, Paza de Coastă a găsit doar fragmente din aeronavă, precum o ușă, o bucată de elice și o vestă de salvare.

ADVERTISEMENT

Aeronava erau un elicopter Mitsubishi UH-60JA, cea mai recentă variantă a modelului H-60 care, la rândul său, se baza pe o aeronavă americană, Sikorsky S-70. Mitsubishi UH-60JA este conceput pentru lupta împotriva submarinelor și pentru misiuni de salvare.

ADVERTISEMENT
Tags: