News

Două elicoptere americane Black Hawk s-au ciocnit în aer. Mai mulţi militari au murit

Tragedie aviatică în Statele Unite, unde două elicoptere aparţinând Diviziei 101 Aeropurtate "Screaming Eagles" s-au ciocnit în aer.
30.03.2023 | 10:52
Doua elicoptere americane Black Hawk sau ciocnit in aer Mai multi militari au murit
Două elicoptere Black Hawk s-au ciocnit în aer, mai mulţi militari americani au murit
ADVERTISEMENT

Două elicoptere HH-60 Black Hawk ale armatei SUA s-au prăbuşit miercuri noaptea în timpul unei misiuni de instruire în statul Kentucky. Deocamdată nu se știe nimic despre soarta echipajelor și ni despre câți oameni erau la bord în fiecare dintre aparate.

În elicoptere se aflau 9 persoane

Cele două elicoptere Black Hawk s-au prăbuşit din motive deocamdată necunoscute în Comitatul Trigg, în jurul orei locale 22.00 (joi, 05.00, ora României), a declarat Nondice Thurman, purtătoare de cuvânt a armatei. “Comandamentul se concentrează în prezent asupra asistenţei pentru militari şi familiile lor”, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu a precizat în primul comunicat numărul celor aflaţi la bordul aeronavelor, dar guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, a scris pe Twitter că se aşteaptă ca unii dintre militari să-şi fi pierdut viaţa. “Avem câteva vești triste din Fort Campbell, cu rapoarte preliminare despre un accident de elicopter și sunt așteptate decese. Vom oferi mai multe informații când vor fi disponibile. Vă rugăm să vă rugați pentru toți cei afectați”, a scris acesta.

Un soldat al armatei americane aflat la fața locului a confirmat că s-au înregistrat mai multe decese, transmite postul local de radio WKDZ. Elicopterele implicate în teribilul accident erau de la Divizia 101 Aeropurtată, cunoscută sub numele de „Screaming Eagles”.

ADVERTISEMENT

HH-60 este o variantă a elicopterului Black Hawk conceput pentru a oferi sprijin pentru diverse operațiuni militare, inclusiv atacuri aeriene și evacuări medicale, potrivit armatei. Membrii echipajului erau “în timpul unei misiuni de antrenament de rutină când a avut loc incidentul.

Starea membrilor echipajului este necunoscută în acest moment. Comandamentul se concentrează în prezent pe îngrijiri acordate militarilor şi familiilor acestora”, informează un comunicat postat pe pagina de Facebook a bazei.

ADVERTISEMENT

Divizia 101 Aeropurtată este singura divizie de asalt aerian din armata americană şi a fost trimisă în zone de conflict la nivel internaţional, având militari desfăşuraţi inclusiv la baza de la Mihail Kogălniceanu. La bordul celor două elicoptere s-ar fi aflat nouă persoane, transmite presa americană.

Comitatul Trigg este situat la nord de graniţa dintre statele Kentucky şi Tennessee. Nu au fost afectate zone rezidenţiale în urma prăbuşirii celor două elicoptere. Acest accident vine la doar o lună după unul la fel de grav, produs în Tennessee

ADVERTISEMENT

La data de 16 februarie, un elicopter Black Hawk al Gărzii Naționale din acest stat s-a prăbuşit pe Autostrada 53, în comitatul Madison, la granița cu statul Alabama. În urma impactului cu solul, elicopterul a luat foc, iar doi militari care participau la o misiune de antrenament au murit.

ADVERTISEMENT